Mensen doen oefening door pijn in linkerzij en alvleesklier pijn

Pijn in de linkerzij

Als je pijn in je linkerzij ervaart kan dit door verschillende dingen komen. Het kan zo zijn dat het met je alvleesklier te maken heeft, maar dat is lang niet altijd het geval. Ook zijn er veel verschillende soorten pijn die je kunt hebben in je linkerzij en aan elke soort pijn zit wel weer een andere reden verbonden.

Bijna altijd komt pijn in de linkerzij net onder de ribben voor en in de meeste gevallen gaat het om een zeurende, doffe of stekende pijn.

Oorzaken van pijn in de linkerzij

In de meeste gevallen ontstaat pijn in de linkerzij als je je te veel hebt ingespand. Vooral als je heel intensief hebt gesport (zoals heel hard rennen voor de bus) kun je last krijgen van deze pijn. Als je dan weer even rustig aan hebt gedaan verdwijnt het meestal vanzelf weer.

De meesten van jullie zullen deze pijn als 'een steek' kennen. Veel mensen ervaren deze pijn wel eens. Deze pijn is eigenlijk een soort van kramp en ontstaat door zuurstoftekort en vermoeidheid. Maar ook zonder dat je hebt gesport kan het voorkomen dat je pijn ervaart in je linkerzij.

Alvleesklier pijn

Naast actieve inspanning kan de pijn ook worden veroorzaakt door de alvleesklier. Het kan zijn dat er problemen zijn met de alvleesklier. Een van de meest voorkomende problemen is een acute alvleesklierontsteking. Je alvleesklier is een belangrijk orgaan die meewerkt aan je spijsvertering, hij zorgt ervoor dat er verteringssappen bij het voedsel in je darmen komt zodat de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Op het moment dat deze functie wordt verstoord, bijvoorbeeld doordat er iets in de weg zit op de plek waar de sappen uit moeten komen, kan hier een ontsteking ontstaan die alvleesklier pijn kan veroorzaken.

Nieren en flankpijn (kolieken)

Als je een zeurende pijn ervaart kan het zijn dat deze pijn veroorzaakt wordt door je nieren. Vaak is de oorzaak hiervan dat je te weinig drinkt op een dag, waardoor afvalstoffen (die afgevoerd moeten worden door je nieren) niet goed uit je lichaam kunnen worden verwijderd. Dit is ook de reden waarom het zo belangrijk is om voldoende te drinken op een dag! Flankpijn, ookwel kolieken, kan ook veroorzaakt worden door nierstenen. De flankpijn die je voelt is dan het samenknijpen van de spieren in je urineleiders, die proberen de steen uit te drijven.

Milt

De pijn in je linkerzij kan ook te maken hebben met je milt. De pijn wordt dan meestal veroorzaakt door het groter worden van je milt. Dat duidt meestal op een infectie die al langere tijd speelt.

Ribben

Een andere reden van deze pijn kan zijn dat je tussenribspieren aan het verkrampen zijn. Dit zijn, zoals de naam al zegt, de kleine spiertjes tussen je ribben. Iedereen heeft vast wel eens spierpijn gehad in zijn of haar kuit, of een andere spier. Zo kan er dus ook 'spierpijn' ontstaan in de spiertjes tussen de ribben. Dit kan pijn veroorzaken in je linkerzij, maar ook in je rechterzij. Dit is niets ernstigs en zal vanzelf weer verdwijnen.

Diabetes

Ook zijn er gevallen bekend waarbij mensen met diabetes deze pijn ervaren. Ondanks dat deze pijn tot nu toe niet direct aan diabetes gelinkt kan worden, is het wel degelijk mogelijk dat je door diabetes deze klachten ervaart. Meestal heeft dit dan te maken het aanpassen van je voedingspatroon en soms met verandering van je medicatie.

Wat kun je eraan doen?

Als je klachten ervaart kan dat, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, verschillende oorzaken hebben. Wat het belangrijkste is, is dat als je deze klachten ervaart, even contact opneemt met je huisarts. De huisarts kan je dan even onderzoeken en een diagnose stellen van waar de klachten vandaan komen.

Als er een goede diagnose is kunnen er verschillende maatregelen genomen worden. In sommige gevallen zal de dokter je adviseren om gewoon even rustig aan te doen. In sommige gevallen zal de huisarts kiezen om je te behandelen met medicijnen.

Ook wordt er in sommige gevallen (eigenlijk al vrij snel) geadviseerd om te werken aan een gezondere leefstijl en een beter voedingspatroon. Neem voordat je zelf het heft in eigen handen neemt altijd eerst even contact op met je huisarts of specialist!

Vrouw met diabetes type 3c drinkt thee

Diabetes type 3c

Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Wij hebben speciaal over deze vrij onbekende variant wat informatie verzameld, zoals wat het inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je type 3c precies…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

Baby met neonatale diabetes slaapt

Neonatale diabetes

De afgelopen jaren is het voedingspatroon van veel Nederlanders nogal vaak in het nieuws geweest. Er wordt veel nadruk gelegd op dat we met z'n allen gezonder moeten gaan eten.