Diabetes en ramadan
Diabetes en de ramadan: voor veel moslims is de ramadan de belangrijkste periode in het jaar. In deze periode is men aan het vasten. Dit betekent simpelweg dat men tussen zonsopkomst en zonsondergang niks eet en drinkt. De ramadan is een soort van bedoeld om gedurende een bepaalde periode dit eet- en drinkpatroon aan te nemen zodat het lichaam gezuiverd wordt.
Ramadan met diabetes type 1 of type 2
Als je diabetes type 1 of type 2 (met complicaties) hebt, krijg je ‘vrijstelling’ van de ramadan. Het is voor jou dan simpelweg onverstandig en kan zelfs gevaarlijk voor je zijn om een hele maand te vasten.
Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat deze maand van vasten een behoorlijke impact heeft op je lichaam. Een lichaam heeft namelijk, gedurende de dag, energie nodig. Deze energie haalt het lichaam uit het eten en drinken. Doordat de moslims overdag niet eten en drinken, kan het lichaam het bijzonder zwaar krijgen. Maar hoe zit dat dan precies voor mensen met diabetes?
Mocht je diabetes hebben en wel mee willen doen aan de ramadan, volg dan onderstaande tips op:
- Drink geen zoete dranken, maar alleen water of thee
- Eet ’s avonds niet te veel koolhydraten (anders alleen langzame!)
- Eet ’s avonds vooral groenten en salades
- Meet overdag meerdere malen je bloedsuikerspiegel op
Door bovenstaande tips op te volgen, kan je als diabetespatiënt op een redelijke manier meedoen aan de ramadan. Mocht je je onverhoopt niet lekker voelen, is het verstandig om direct je huisarts te raadplegen. Daarnaast is het altijd verstandig om voorafgaand aan het meedoen aan de ramadan als diabetespatiënt even contact te hebben met je diabetesverpleegkundige.