Vakantie spullen bij diabetes en warm weer

Diabetes en warm weer

Zomer: heerlijk die warme zonnestralen op je huid, de hele dag door waterijsjes eten en watergevechten waar je ook kijkt! helaas kan het warme weer voor mensen met diabetes erg lastig zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je bloedsuikerspiegel ontzettend gaat schommelen. Het kan zelf gevaarlijk worden omdat er diverse dingen in je lichaam veranderen zoals hoe je lichaam op de insuline reageert en hoe alles wordt opgenomen. Je wilt natuurlijk wel gezond blijven en zeker met je diabetes. Ook wil je natuurlijk zo veel mogelijk problemen voorkomen! In dit artikel vertellen wij je er meer over.

Insulinebehoefte diabetes bij warm weer

Door de hoge temperaturen die bij warm weer horen wordt jouw insuline sneller opgenomen. Hierdoor wordt je behoefte naar insuline ook minder. Het is daarom belangrijk om je bloedsuiker extra te meten als je veel buiten bent, met name in de zon. De werkzaamheid van insuline kan door warmte ook flink worden beïnvloed. Insuline vindt een hoge temperatuur namelijk niet zo leuk, de werkzaamheid neemt op dat moment dramatisch snel af. Zorg er daarom altijd voor dat je je insuline en glucagon koud kunt bewaren! Tussen de twee en achter graden is ideaal (koelkasttemperatuur). Zorg er wel voor dat de temperatuur niet te veel wisselt. Zorg er ook voor dat je insuline-ampul, als die is aangebroken, uit de zon blijft. Daarnaast is het aan te raden om een koeltasje te gebruiken, zoals uit dit artikel. Zorg er wel voor dat je insuline niet tegen de koelelementen aan liggen omdat ze anders kunnen bevriezen. Bewaar je medicijnen en insuline ook zeker niet in de auto want die kan wel 60 graden of meer worden!

Schommelende suikerspiegel

Doordat jouw lichaam sneller warm wordt en daardoor je insuline sneller wordt opgenomen, is de kans groter aanwezig dat je een hypo (te lage bloedsuiker) krijgt. Doordat je lijf constant op een andere manier op de warmte reageert, zal het voorkomen dat je het ene moment gevoeliger bent voor insuline dan het andere moment. Dit kan zorgen voor een schommelende suikerspiegel.

Ook kan de oorzaak van een flink schommelende bloedsuikerspiegel komen doordat je met warm weer sneller iets zoets (zoals ijsjes) eet. Je krijgt dus meer suiker binnen dan normaal. Verstandig is dan om toch regelmatig 'gezond' te eten en te drinken, pak zo nodig flesjes water uit de koelkast of een lekker glas suikervrije limonade met ijsklontjes.

Dit zorgt ervoor dat je suikerspiegel in balans blijft. Zorg er echt voor dat je voldoende eet op vaste momenten met een bepaald ritme tussen de eetmomenten. Dit voorkomt dat de bloedsuikers zo ontzettend alle kanten op gaan schieten.

Extra goed opletten met diabetes en warm weer

Om ervoor te zorgen dat jij zo goed mogelijk de zomermaanden doorkomt met diabetes en warm weer, raden wij je aan om ondanks de warme periode toch te proberen je zo goed mogelijk aan je vaste eetpatroon te houden. 

Vaak zie je dat iedereen, met èn zonder diabetes, met warm weer toch al snel meer zin hebben in zoete drankjes en ijsjes. Natuurlijk is dit niet erg om eens in de zoveel tijd te doen, maar de rest van de tijd: probeer zo 'goed' mogelijk te blijven eten.

Dan nog een allerlaatste kleine tip: blijf je heel goed insmeren! De lijven van mensen met diabetes moeten helaas iets meer moeite doen om wondjes te helen, en in feite is een verbrande huid van de zon ook gewoon een soort van wondje. Om te voorkomen dat je heel erg verbrand raden wij je aan om een geschikte zonnebrandcrème voor jou huid te zoeken. Mocht je toch verbrand zijn, probeer dan zo goed mogelijk de huid te verzorgen met een lekkere aftersun en extra smeren de volgende keer!

Vrouw met diabetes type 3c drinkt thee

Diabetes type 3c

Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Wij hebben speciaal over deze vrij onbekende variant wat informatie verzameld, zoals wat het inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je type 3c precies…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

Vrouw met lada diabetes pakt groente

LADA diabetes

De kans is zeer zeker aanwezig dat je iemand kent die last heeft van (een vorm van) diabetes. Het is namelijk een best veelvoorkomende ziekte. Er is alleen ook een behoorlijk grote kans dat je van…