Insuline, wat het is en wat het doet
Als iemand in je omgeving diabetes heeft, heb je ongetwijfeld wel eens een insulinepen of insulinepomp gezien. Dit is een spuitje of pompje waarmee een diabetespatiënt zijn of haar bloedsuikerspiegel mee kan regelen. Deze pen of pomp bevat, zoals de naam al doet vermoeden, insuline. Maar, wat is insuline nou precies? Daar kun je meer over lezen in dit artikel.
Wat is insuline?
Insuline is een hormoon wat de glucosestofwisseling in je lichaam regelt. Het speelt een best grote rol bij de vetstofwisseling. Omdat insuline een hormoon is draagt het sowieso al bij aan verschillende processen binnen je lichaam.
In de eerste instantie zorgt insuline ervoor dat glucose opgenomen wordt in de lichaamscellen. Vervolgens kunnen deze lichaamscellen weer energie vrijmaken, wanneer het lichaam dit nodig heeft. We kunnen dan ook stellen dat het min of meer de olie van jou innerlijke motor is. Zonder insuline kan jou motortje namelijk bijna niet draaien en kom je niet vooruit. Het belang van insuline in je lichaam mag dan ook absoluut niet onderschat worden.
Bij mensen zonder diabetes is het insulinegehalte in het lichaam altijd op peil. Er is genoeg voorraad om de glucose te verwerken. Het gevolg hiervan is dat de bloedsuikerspiegel dan ook altijd in balans blijft. De bloedsuikerspiegel zal nooit ver buiten de grenzen treden, aangezien het systeem goed functioneert.
Bij mensen met diabetes werkt dit systeem niet goed. Bij mensen met diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan. Ook is het mogelijk dat het lichaam er niet of minder goed op reageert. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er een disbalans in de bloedsuikerspiegel kan ontstaan.
Waar wordt insuline gemaakt?
In je lichaam bevindt zich de alvleesklier. Dit is een klier die net onder de maag ligt. In de alvleesklier wordt insuline aangemaakt en vervolgens afgegeven aan het bloed. Via de bloedvaten kan het zo de rest van het lichaam bereiken. Dit gebeurt gedurende de hele dag op een basale hoeveelheid. Dat wil zeggen: de alvleesklier geeft continue een beetje insuline af. Deze afgifte is constant, waardoor de bloedsuikerspiegel in balans blijft.
Als er een tekort aan insuline is, kunnen verschillende klachten optreden. Voor mensen met diabetes is het dan ook belangrijk om tijdig te injecteren of te spuiten.
Het toedienen
Insuline toedienen, of prikken, gebeurt met een insulinepen of -pomp. Hier zit dan een reservoirtje in die gevuld is met insuline welke gebruikt wordt door mensen met diabetes. Voordat je het toe kan dienen, is het belangrijk om met je arts of specialist te overleggen welke insuline het best bij jou vorm van diabetes aansluit. Zoals je misschien al hebt gelezen, bestaan er best veel verschillende soorten diabetes. Daarom is het belangrijk om te kijken welke insuline jou diabetes het beste kan behandelen. Een arts of specialist kan voor jou bepalen welke soort insuline het beste is en waarmee je het meest stabiel wordt.
Voordat je begint met de injectie, is het belangrijk om je handen te wassen. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel vuil in het prikgaatje terecht kan komen. De insuline in de spuit is vloeibaar en doorzichtig en bovenop de pen kan je de hoeveelheid insuline handmatig instellen. Vervolgens is het een kwestie van de pen loodrecht op de huid te plaatsen. Druk het naaldje je huid in en houd de naald zo stil mogelijk.
Op deze manier kunnen diabetespatiënten dus vrij gemakkelijk hun diabetes regelen. Doordat het niet zo makkelijk mogelijk gemaakt is om met een insulinepen om te gaan, Kunnen patiënten heel zelfstandig alles op peil houden. De ingespoten insuline gebruikt je lichaam als hulpmiddel om de brandstof de lichaamscellen binnen te gaan. Indien je een tekort hebt aan insuline, is het dus makkelijk en toch belangrijk om tijdig bij te spuiten. Diabetes patiënten zijn dan ook de hele dag regelmatig bezig om de bloedsuikerspiegel te meten en tussen de streefwaarden te houden.
Insuline en de eilandjes van Langerhans
Een bekende term in de wereld van de diabetes is: eilandjes van Langerhans. Deze eilandjes zijn groepjes cellen waar insuline geproduceerd wordt. Zoals je weet, wordt insuline in de alvleesklier gemaakt. Deze eilandjes van Langerhans hebben een belangrijke werking in het menselijk lichaam; door hen kan de energie de lichaamscellen binnen en blijft de persoon leven.
Als je last van diabetes type 1 hebt, is het afweersysteem soms wat in de war. Het afweersysteem heeft de eilandjes van Langerhans namelijk als vijand gezien en gehandeld. Het gevolg is dat deze eilandjes aangevallen worden. Hierdoor raken de Langerhanscellen beschadigd, waardoor het lichaam een fiks tekort aan insuline krijgt.
Wat doet insuline?
Om dit artikel kort af te sluiten, geven we antwoord op bovenstaande vraag: “Wat doet insuline?”.
Het zorgt er in feite voor dat glucose opgenomen kan worden in de lichaamscellen. Vervolgens kunnen deze cellen energie vrijmaken voor het hele lichaam. Je hebt tenslotte voor alle bezigheden en alle bewegingen energie nodig.
Bij mensen met diabetes werkt dit bovengenoemde proces niet (goed), waardoor er een tekort aan insuline kan ontstaan. Gelukkig kunnen diabetespatiënten door middel van een insulinepen of pompje de bloedsuikerspiegel weer laten zakken naar de normaalwaarden.