Kind gooit bal over met vader. Dit illustreert de erfelijkeheid van of de ziekte diabetes erfelijk is.

Is diabetes erfelijk?

Over het algemeen spelen de onderwerpen erfelijkheid en diabetes de grootste rol bij diabetes type 2. Je erft de ziekte zelf niet, maar je hebt meer kans om het te krijgen. Als diabetes type 2 dus in je familie voorkomt is het verstandig om extra oplettend te zijn. In onderstaand artikel leggen we uit of diabetes erfelijk is en wat voor rol het in je leven kan spelen.

Erfelijkheid diabetes type 1

Het is nog niet helemaal duidelijk waar de oorzaak van diabetes type 1 precies ligt. Het kan te maken hebben met voeding, virussen of genetische aanleg. Het is niet bewezen dat het erfelijk hoeft te zijn. Het is dus ook lastig hoe je dit type kunt voorkomen. Er is wel algemeen bekend dat er families bestaan waarbij diabetes type 1 meer voorkomt. Van de 100 ouders hebben ongeveer drie kinderen (3%) het zelf ook. Het is dus niet zo dat als het in je familie veel voorkomt dat jij het ook krijgt. Vooralsnog is dus diabetes type 1 niet direct erfelijk, maar dat de vatbaarheid voor de ziekte wel doorgegeven kan worden. Om het percentage van 3% in verhouding te zetten; over heel Nederland heeft 1 op de 1000 kinderen diabetes type 1, dat is 0,1%.

Het is nog niet 100% bewezen dat diabetes over te erven is. Wel hebben zich speculaties de ronde gedaan dat diabetes erfelijk is. Het is dus lastig om antwoord te geven op de vraag: “Is diabetes erfelijk?”

Er vinden nog steeds verscheidene onderzoeken naar plaats en vanuit die gegevens kunnen ze verder kijken. Er bestaat ook een kans dat diabetes type 2 erfelijk is en dat mensen zich er zeker niet altijd bewust van zijn.

Je laten testen?

Het is dus altijd slim om het na te gaan, want het kan wel degelijk zo zijn dat het in jou geval erfelijk is en je wilt uiteraard liever niet dat je kinderen het van jou zullen krijgen. In dat geval is het misschien slim om je daarom even goed na te laten kijken.  

Indien je ouders beiden diabetes hebben is de kans een stuk groter dat jij het ooit ook krijgt. Toch kun je er zelf best veel aan doen om het te voorkomen: gezond te eten, niet te veel snoepjes te eten, genoeg te bewegen, met je familie over je zorgen praten en onderzoek te laten uitvoeren.

Diabetes type 2 erfelijk?

Het is al eerder aangegeven dat het niet 100% te bewijzen is dat diabetes type 2 erfelijk is. Wel is het bekend dat het vaker voorkomt binnen families.

Het kan er dus op wijzen dat diabetes type 2 erfelijk is, maar dat hoeft dus niet. Het is wel zo dat als diabetes type 2 een bekende aandoening is in jouw familie, er aangeraden wordt om op tijd te laten controleren.

Mocht je een vergrote aanleg hebben, heb je helaas grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vraag eens rond in de familie? Lees genoeg informatie! Overleg ook zeker met je huisarts als merkt dat je bepaalde symptomen krijgt. Lees hier de symptomen van diabetes type 2!

bloedsuiker van jong kind met diabetes type 1 wordt gemeten

Diabetes type 1

Altijd al willen weten wat diabetes type 1 precies inhoudt? Of hoe je diabetes type 1 krijgt en waarom? En misschien vraag je je wel af welke behandelingen er allemaal al bestaan voor type 1. Nou, al…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

Zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes bezoekt arts

Zwangerschapsdiabetes

Volgens velen is niks zo mooi als het krijgen van een kindje. Jou kindje is in feite jouw nalatenschap aan de wereld, kinderen zijn je alles en een kind is verantwoordelijk voor het geluk in je…