Meisje is moe door insulineresistentie

Wat is insulineresistentie?

Je hebt ongetwijfeld wel eens van de term insuline gehoord. Weet jij exact wat de functie van insuline in het menselijk lichaam is? Nou, insuline zorgt er in feite voor dat glucose beter opgenomen wordt in de cellen. Deze cellen vormen vervolgens de brandstof voor je gehele lichaam. Bij elke beweging heb je een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Deze energie wordt dus gecreëerd met behulp van insuline.

Bij mensen met diabetes is in de meeste gevallen de werking van insuline niet naar wens. Bij een kleinere groep is de alvleesklier zelfs gestopt met het maken van insuline. Het lichaam beschadigt de insuline makende cellen, waardoor het lichaam te weinig energie kan produceren. Dit kan verschillende klachten tot gevolg hebben. Voor mensen met diabetes is het dan ook noodzakelijk om insuline te spuiten middels een insulinespuit. Bij insuline spelen meerdere risico’s een rol. Zo loop je het risico op insulineresistentie of insuline intolerantie.

Als een menselijk lichaam voor langere tijd achter elkaar veel insuline aanmaakt, bestaat de kans dat je last krijgt van insulineresistentie. Hierbij heb je meer insuline nodig dan voorheen om uiteindelijk hetzelfde resultaat te behalen. Met andere woorden: je lichaam wapent zich tegen de hoeveelheid insuline, waardoor je nóg meer insuline nodig hebt. Dit wordt ook wel eens aangeduid met de term insuline intolerantie. Overigens is insulineresistentie meestal een voorteken van diabetes. Mensen die last van diabetes type 2 hebben, zijn sowieso altijd insulineresistent.

De symptomen

Insulineresistentie kan zich onder andere uiten op de volgende manieren:

  • Veel trek in zoete dingen
  • Last van een droge mond
  • Meer dorst dan normaal
  • Duizeligheid
  • Gedesoriënteerd gevoel
  • Extra vetopslag rond je middel
  • Futloosheid

Insulineresistentie behandeling

Mensen met diabetes type 2 zijn in de basis insulineresistent. Deze mensen krijgen medicijnen toegediend waarmee het lichaam weer gevoeliger voor insuline wordt. Bij insulineresistentie is het lichaam tenslotte niet gevoelig genoeg voor de hoeveelheid insuline die het aanmaakt.

Daarnaast is het goed voor je om voldoende te bewegen (hoe naar sporten soms ook kan zijn) en eventueel een beetje af te vallen als je te zwaar bent. Dit zijn twee manieren waardoor je lichaam ook weer een stukje gevoeliger voor insuline wordt. Voordat je over kan gaan op een behandeling is het uiteraard noodzakelijk om te testen hoe insulineresistent je bent. Een huisarts/dokter heeft meerdere testen waar hij of zij een beroep op kan doen. Zo bestaat er een orale glucose tolerantie test (via de mond testen), een nuchtere meting van de hoeveelheid insuline en bloedsuiker in je bloed, HbA1C (gemiddelde bloedsuiker van afgelopen 3 maanden) en triglyceriden (vetten in je bloed).

Is het mogelijk om te genezen van insulineresistentie? Ja, dat is op de lange termijn absoluut mogelijk. Wij willen hierbij zeggen dat het niet per se gaat om de insulineresistentie zelf, maar dat het met veel verschillende factoren te maken heeft. Het is heel belangrijk om veel te bewegen, af te vallen, genoeg water of thee zonder suiker te drinken, voldoende te slapen, minder koolhydraten te nuttigen en bij voorkeur langzaam verterend voedsel te eten.

Zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes bezoekt arts

Zwangerschapsdiabetes

Volgens velen is niks zo mooi als het krijgen van een kindje. Jou kindje is in feite jouw nalatenschap aan de wereld, kinderen zijn je alles en een kind is verantwoordelijk voor het geluk in je…

Vrouw met diabetes type 3c drinkt thee

Diabetes type 3c

Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Wij hebben speciaal over deze vrij onbekende variant wat informatie verzameld, zoals wat het inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je type 3c precies…

gehoorapparaat bij vrouw op leeftijd met MIDD

MIDD

Heel veel mensen kennen 'suikerziekte' als diabetes type 1 of type 2. Maar behalve deze types van diabetes zijn er nog veel meer. In dit artikel kan je lezen over de veel zeldzamere variant diabetes…