Dokter test neuropathie op voet

Wat is Neuropathie?

Wanneer je diabetes hebt, heb je helaas automatisch meer kans op complicaties. Deze complicaties doen zich meestal na een aantal jaar voor als je bloedsuikerspiegel niet goed geregeld is. Een bloedsuikerspiegel kan omhoog schieten (de bloedsuiker is dan boven de 10,0 mmol/L) of juist omlaag schieten (de bloedglucose is dan onder de 4,0 mmol/L).

Als je bloedsuikerspiegel te hoog is, kan dit invloed hebben op de zenuwen in je lichaam. Sterker nog; diabetespatiënten lopen het risico om zenuwen in het lichaam te beschadigen. Dit komt omdat de bloedvaatjes in je lichaam ook kapotgaan door de grote hoeveelheid suiker in je bloed. Hierdoor gaat er te weinig bloed naar je zenuwen waardoor deze kapotgaan. Deze beschadiging van de zenuwen wordt ‘neuropathie’ genoemd.

Complicaties

De gevolgen van een hoge bloedsuiker kan je ook absoluut niet onderschatten. Als diabetespatiënt is het verstandig om wel rekening te houden met de (mogelijk negatieve) gevolgen van diabetes. De hierboven genoemde zenuwschade wordt overigens ook aangeduid met de term ‘diabetische neuropathie’, omdat het wordt veroorzaakt door de diabetes.

Met de term 'neuropathie' wordt de schade aan de zenuwen binnen het menselijk lichaam aangeduid. Deze beschadigingen ontstaan doordat de bloedsuikerspiegel te lang te hoog is (geweest). Maar, wat zijn nou de symptomen ervan? Bestaan er bijvoorbeeld specifieke diabetische neuropathie-symptomen?

Symptomen

Onder andere een pijnlijk gevoel, tintelingen en gevoelloosheid kunnen duiden op neuropathie. Andere symptomen kunnen ook zijn: een overmatige zweetproductie, minder spierkracht in de benen en een minder goed evenwichtsgevoel.

Neuropathie is in de meeste gevallen dan ook veelal in de benen te voelen. De beschadigingen van de zenuwen beïnvloed het gevoel in je benen. Bij neuropathie kan het zijn dat je weinig spierkracht in je benen hebt en deze nog verder afneemt. Bovendien kan je minder gevoel in je benen hebben. Dit kan best gevaarlijk zijn, omdat je hierdoor ook slecht voelt wanneer je een wondje aan je voet krijgt. Als je dit niet doorhebt en dus slecht voor het wondje zorgt, kan deze gaan infecteren wat van kwaad tot erger leidt...

De behandeling

Is er iets te doen aan neuropathie? Zijn er medicijnen om de neuropathie te behandelen? Er bestaan wel medicijnen die de neuropathie behandelen, maar volgens het Diabetes Fonds leveren deze medicijnen tot nu toe nog niet het gewenste effect.

Bij neuropathie is het dan ook ontzettend belangrijk dat je je lichamelijke conditie op peil houdt. Indien je voldoende beweegt, gezond eet en daarmee een goede conditie hebt, kan je je bloedsuikerspiegel beter onder controle houden. Op die manier kan je de vorming van neuropathie in je lichaam afremmen.

Polyneuropathie bij diabetes is één van de complicaties die bij een diabetespatiënt op kunnen spelen. Polyneuropathie betekent letterlijk neuropathie op meerdere plekken (poly betekent veel). Voor een diabetespatiënt is het dan ook van onschatbare waarde om de bloedsuikerspiegel binnen de normaalwaarden te houden. Op den duur kan diabetische polyneuropathie namelijk ook pijnlijk worden in plaats van gevoelloos; dat is iets wat je absoluut niet wil. Deze pijn is met name in de benen te voelen, waarbij je ook minder spierkracht in je benen kunt ervaren.

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

Verpleegkundige doet verdovende zalf op hand van vrouw met diabetes type 3 Alzheimer

Diabetes type 3

Diabetes type 3? Wat is dat? Nou wij hebben het kleine beetje informatie voor je bij elkaar gesprokkeld en hier verzameld om je er iets over te vertellen! Lees verder om te ontdekken wat het precies…

Zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes bezoekt arts

Zwangerschapsdiabetes

Volgens velen is niks zo mooi als het krijgen van een kindje. Jou kindje is in feite jouw nalatenschap aan de wereld, kinderen zijn je alles en een kind is verantwoordelijk voor het geluk in je…