Wat kan je doen als je bloedsuiker te hoog is?
Elke diabetespatiënt heeft in zijn of haar leven wel eens last van een te hoge bloedsuiker. Zoals jullie (en ik) wel weten, voel je je flink naar als je te hoog zit met je suiker. Daarom is het erg belangrijk om je te hoge suikerspiegel te verlagen. Het kan namelijk op lange termijn zelfs gevaarlijk zijn om een te hoge bloedsuikerwaarde te hebben. Hierbij gaat het dan natuurlijk niet over één hoge bloedsuikerwaarde. Je kan je te hoge bloedsuikerwaarden door middel van insuline en (in het geval van bijvoorbeeld type 2) medicijnen verlagen.
Het is nooit fijn als je bloedsuiker te hoog is. Het zou toch mooi zijn als je jouw bloedsuiker kunt verlagen zonder alleen het gebruik van medicijnen! In dit artikel leggen wij jou uit hoe je jouw bloedsuiker wat kunt verlagen naast het gebruik van je medicijnen door middel van 'natuurlijke' bloedsuikerverlagende middelen.
Hoe krijg je jouw te hoge bloedsuiker naar beneden?
Zoals je hebt kunnen lezen, kan het slecht voor je lichaam zijn als je bloedglucosewaarden plotseling erg omhoog schieten. Je komt in een hyper terecht en te veel van deze kunnen veel risico’s met zich meebrengen. Toch zijn er genoeg manieren om een hoge bloedsuiker wat te verlagen naast de werking van je medicijnen.
Wat zou het fijn zijn om je glucosewaarden altijd onder controle te kunnen houden! Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er veel manieren zijn om je bloedsuiker lager te houden. Wij willen je alleen wel aanraden om dit altijd in overleg te doen met je huisarts, je specialist, of je voedingsdeskundige (de diëtist uit het ziekenhuis).
Tips die helpen als je bloedsuiker te hoog is
Tip 1: Een eiwitrijk ontbijt
Veel mensen eten 's ochtends cornflakes of muesli bij hun ontbijt. Hier zitten vaak snelle koolhydraten in, waardoor je grote kans hebt dat je suikerspiegel sneller omhoog gaat dan dat jij de koolhydraten weg kan spuiten. Op het moment dat er dan een ontzettende piek in je bloedsuikerspiegel ontstaat is het erg verleidelijk om extra te blijven spuiten om die piek eruit te halen. Heel jammer is de plotselinge daling die er daarna bij komt kijken , waardoor je meestal weer in een hypo terechtkomt. Deze gigantische bloedsuikerwisselingen zijn ook niet echt top voor je lichaam.
Eieren, Griekse- of volle yoghurt, vlees of spek kunnen ervoor zorgen dat je meer eiwitten binnen krijgt. Hierdoor raak je sneller verzadigd en zal je minder trek hebben in suiker tijdens of na je maaltijd. Dit zorgt ervoor dat je jouw bloedsuikerspiegel onder controle houdt.
Tip 2: Verminder de inname van suikers
Probeer over de hele dag zo min mogelijk suiker te eten. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder suikers in je 'systeem' zitten waardoor je met minder medicijnen je bloedsuikerwaarden sneller kunt verlagen.
In de volgende producten zitten veel suikers:
- Brood
- Pasta
- Aardappelen
- Rijst
- Koekjes
- Snoep
- Gebak
- Frisdrank
- Vruchtensappen
- Alcohol, zoals wijn en bier
Let wel: hierboven staan ook producten met langzame koolhydraten welke juist weer een positief effect kunnen hebben op het stabiel houden van je bloedglucosewaarden! Daarbij zijn er genoeg andere producten zoals: groente, vlees, eieren en vis die ook goed voor je zijn. Deze zorgen ervoor dat je minder snel last krijgt van een te hoge suikerspiegel. Echter; eiwitten hebben soms ook een bloedsuiker-verhogend effect, zeker als je veel eiwitten tegelijk eet. Je specialist of diëtist kan je hier meer over vertellen!
Tip 3: Eet veel volkoren producten!
Volkoren producten zorgen ervoor dat je sneller verzadigd raakt, daarnaast zitten er meer vezels en minder snelle suikers in. Hierdoor stijgt jouw suikerspiegel minder snel waardoor je op tijd kan ingrijpen als het nodig is.