Tieners praten over dagelijkse dingen van diabetes

Diabetes in het dagelijkse leven

Is het mogelijk om gewoon voluit te leven met diabetes? Ja, zeker! Is het noodzakelijk om met bepaalde dingen rekening te houden? Ja, absoluut. Voor een diabetespatiënt is het helaas de realiteit dat hij of zij dagelijks met de aandoening bezig moet zijn. Je moet bijvoorbeeld continue opletten hoeveel koolhydraten je eet, je moet je bloedsuikerspiegel in de gaten houden en je moet de hele dag door insuline spuiten of bolussen.

Dagelijks leven met diabetes zorgt er dan ook voor dat je de hele dag net iets scherper moet opletten dan anderen. Dit is niet altijd leuk en zorgt in sommige gevallen voor wat extra stress. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. In Nederland kunnen we vertrouwen op de hulp van veel specialisten en instanties die zich bezig houden met deze aandoening. Dit is absoluut nodig, aangezien er per week zo’n 1500 nieuwe diabetespatiënten bij komen. Voor sommigen moeten ontzettend veel dingen aangepast worden (denk aan voeding en leefstijl), terwijl anderen met maar weinig veranderingen in de dagelijkse dingen door kunnen gaan.

Geen enkele vorm van diabetes is hetzelfde. Elke diabetespatiënt is dan ook uniek en gaat op zijn of haar eigen manier met de ziekte om. De verschillende soorten, maar ook de ernst van de klachten en bijkomende complicaties, zijn uiteindelijk bepalend voor de manier waarop jij jou diabetes in het dagelijkse leven kunt inpassen. Hoe dan ook is het heel erg van belang om je altijd bewust te zijn van het feit dat jij deze aandoening hebt. Het is rot, wij weten zeer goed hoe je je kan voelen, maar dat je er gewoon mee kan leven is zeer zeker. Probeer een zo gezond en gevarieerd mogelijk voedingspatroon aan te houden, zorg dat je voldoende beweegt en let goed op je bloedsuikers als je een glaasje mee wilt drinken :D.

Al met al is het goed mogelijk om er met diabetes een leuk leven op na te houden. Houd rekening met de dingen die van invloed kunnen zijn op je bloedsuiker, houd deze dan ook goed in de gaten en geniet van het prachtige leven!

De beste manier om je bloedsuiker te prikken

Hoe kan je het beste je bloedsuiker prikken?

Als je diabetes hebt, moet je regelmatig je bloedsuiker prikken om te kijken of de glucosewaarden nog normaal zijn. Hieronder kun je lezen over hoe je nou het best je bloedsuiker kunt prikken.