Man vraagt zich af wat een normale bloedsuiker is

Wat is een normale bloedsuiker?

Voor ieder mens is een normale bloedsuiker erg belangrijk. Door suiker in je bloed krijgen alle cellen in je lichaam genoeg energie om te werken. Dat komt omdat bloed overal in je lichaam komt, en de suikers dus ook. Je cellen hebben suiker nodig om je bijvoorbeeld lekker warm te houden, of je te laten groeien! Een normale bloedsuiker behouden is al helemaal belangrijk voor diabetespatiënten. Diabetespatiënten hebben namelijk behoefte aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Wat een stabiele bloedsuikerspiegel precies is? Dat is een bloedglucose tussen de 4 en 8 mmol/l. Maar, wat is bloedglucose nou eigenlijk?

Bloedglucose is de hoeveelheid glucose (een ander woord voor suiker) die op een bepaald moment in je bloed aanwezig is. Dit wordt dus ook aangeduid met de termen bloedsuikergehalte en bloedsuikerspiegel. Voor een diabetespatiënt is het van belang dat de bloedsuikerwaarde zo stabiel mogelijk blijft. Door 'verkeerde' voedingsmiddelen te eten, kan deze bloedglucose alleen flink gaan schommelen.

Bloedsuikertest

Als je lichamelijke problemen hebt, is een bezoekje aan de dokter aan te raden. Op basis van bepaalde symptomen kan een dokter aan een bepaalde vorm van diabetes denken. In dat geval zal de dokter een bloedsuikertest gaan uitvoeren. Een bloedsuikertest gebeurt door met een klein naaldje een gaatje in je vinger te prikken, waar dan een druppeltje bloed uitkomt. Dit stopt de dokter in een bloedsuikermeter, welke dan kijkt/meet hoeveel glucose er op dat moment aanwezig is. De uitslag hiervan kan een indicatie geven of je wel of geen diabetes hebt.

Hierbij maken we onderscheid tussen twee verschillende metingen. Allereerst de meting waarbij je nuchter bent; dit betekent dat je 8 uur voor deze prik niks gegeten of gedronken hebt. De tweede meting is een prik die zo’n anderhalf tot twee uur na het eten van een maaltijd plaatsvindt. De belangrijkste vraag hierbij is uiteraard: hoe hoog mag je suiker zijn? Het antwoord op die vraag kan je hieronder vinden. Wij hebben namelijk de mogelijke glucosewaarden op een rijtje gezet.

Normale bloedsuiker nuchter

De onderstaande bloedsuikerwaarden kunnen uit de bus komen rollen. Let op: deze prik wordt dus op een nuchtere maag gedaan:

  • Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes
  • Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorfase van diabetes
  • Boven de 6,9 mmol/l - diabetes

Niet nuchter

De onderstaande bloedsuikerwaarden kunnen uit de bus rollen bij een prik terwijl je niet nuchter bent. Nogmaals: dit betekent dat je anderhalf tot twee uur van tevoren nog een maaltijd genuttigd hebt:

  • Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes
  • Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - voorfase van diabetes
  • Boven de 11 mmol/l - diabetes

Normale glucosewaarden na maaltijd

Zoals je kan zien, mogen de glucosewaarden na een maaltijd flink hoger zijn dan op een nuchtere maag. Dit heeft puur te maken met de voedingsstoffen die in een maaltijd zitten. Hierbij kunnen zowel langzame- als snelle koolhydraten aanwezig zijn. De snelle koolhydraten zullen voor een flinke/korte stijging van de glucosewaarden zorgen. Het is eigenlijk ook beter om vooral voedingsmiddelen met langzame koolhydraten te eten. Op deze manier kan je de koolhydraten een beetje 'uitsmeren' en wordt de bloedsuikerpiek niet zo hoog.

gehoorapparaat bij vrouw op leeftijd met MIDD

MIDD

Heel veel mensen kennen 'suikerziekte' als diabetes type 1 of type 2. Maar behalve deze types van diabetes zijn er nog veel meer. In dit artikel kan je lezen over de veel zeldzamere variant diabetes…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

Vrouw met lada diabetes pakt groente

LADA diabetes

De kans is zeer zeker aanwezig dat je iemand kent die last heeft van (een vorm van) diabetes. Het is namelijk een best veelvoorkomende ziekte. Er is alleen ook een behoorlijk grote kans dat je van…