Diabetes en sporten met groep hardlopers

Diabetes en sporten

Er bestaat denken wij geen mens op deze aarde waar sporten niet goed voor zal zijn. Je wordt er sterk van, krijgt een goede conditie en het is ook goed voor je mentale gezondheid! Als je diabetes hebt en wilt sporten, is het handig om op een aantal dingen extra te letten. Toch is het heel goed mogelijk om je hier op aan te passen! Sporten ondanks diabetes is zelfs heel erg goed voor je bloedsuikers. Je kan ze namelijk langere tijd na het sporten nog goed corrigeren. In dit artikel kan je alles over sporten met diabetes lezen.

Misschien heb je de laatste tijd wel eens van die reclames gezien op tv, waarin ze zeggen dat ze door sporten hun diabetes type 2 hebben 'genezen'. Het mag dus wel duidelijk zijn dat het voor mensen met diabetes type 2 zelfs bijna noodzakelijk is om te bewegen/sporten. Door te bewegen, wordt je lichaam namelijk gevoeliger voor insuline. Omdat dit één van de problemen bij diabetes type 2 is (insulineresistentie), zal het lichaam deze resistentie een beetje opheffen. Hierdoor is het zelfs mogelijk dat je, op de lange termijn, minder of geen medicatie meer nodig hebt. Dit is dan allemaal te danken aan (dagelijkse) beweging. Voeding speelt hierbij ook een grote rol!

De mogelijkheden

Heb je voornemens om te gaan sporten? Top! Het is dan handig om voor jezelf te beslissen aan wat voor beweging jij wilt doen. Je hebt allereerst natuurlijk gewoon de keuze om naar buiten te stappen en te beginnen met bewegen. Hierbij kan je denken aan een lange wandeling, een fietstocht of bijvoorbeeld een teamsport, zoals bootcamp.

Het is daarnaast ook mogelijk om je in te schrijven bij een sportschool. Mocht je er behoefte aan hebben kan je daarbij ook nog voor een personal trainer kiezen. We willen je in ieder geval aanraden om eens een kijkje te nemen bij een sportschool met het keurmerk ‘Oog voor diabetes’. De medewerkers van dergelijke sportscholen weten exact hoe ze met diabetes en sporten om moeten gaan. Over diabetes en intensief sporten kunnen zij je ook veel vertellen.

Risico’s

Als je gaat sporten met diabetes type 2 moet je wel bewust zijn van het feit dat je in een hypo terecht kan komen. Een hypo is een sterke daling van de bloedglucosewaarde (onder de 4,0 mmol/L). Dit uit zich in de meeste gevallen aan het einde van de sportsessie tot enkele uren ná het sporten. Ben je klaar met je training? Blijf dan altijd extra alert op de symptomen van een hypo.

Je kunt een hypo onder andere herkennen aan wazig zien, hoofdpijn, een duizelig en hongerig gevoel, trillen (ik zeg altijd; je voelt je als een gekookte spaghettisliert op pootjes), zweten en een bleek gezicht.

We zeggen nu wel steeds dat het belangrijk is om te sporten als je diabetespatiënt bent, maar eigenlijk is het belangrijk voor iedereen om gewoon lekker te bewegen/sporten. Bewegen is namelijk goed voor het menselijk lichaam. Je valt ervan af, krijgt er conditie van en je wordt sterker. Het afvallen door sporten kan voornamelijk belangrijk zijn voor mensen met diabetes type 2. De beweging is zelfs een belangrijk onderdeel van de behandeling (omdat de insulineresistentie zal afnemen).

Sporten met diabetes type 2

De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit meerdere factoren. Allereerst zal de persoon met diabetes type 2 een gezonder voedingspatroon aan moeten nemen en meer gaan bewegen. Het belang van bewegen kan niet vaak genoeg benadrukt worden, zeker niet in het geval van diabetes. De beweging zorgt er namelijk voor dat de kans op complicaties in de toekomst afneemt. Sporten helpt ontzettend bij het verliezen van gewicht en door de beweging kunnen de bloedglucosewaarden omlaag gaan en vaak nog uren na het sporten goed gecorrigeerd worden. Zweten, trillen, hartkloppingen, wisselende stemmingen, honger en/of tintelingen; mocht je één of meerdere van deze symptomen ervaren, wees dan extra alert en prik even je bloedsuiker want grote kans dat je een hypo hebt. Diabetes en bewegen is op welke manier dan ook prima te combineren!

Vrouw met diabetes type 3c drinkt thee

Diabetes type 3c

Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Wij hebben speciaal over deze vrij onbekende variant wat informatie verzameld, zoals wat het inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je type 3c precies…

bloedsuiker van jong kind met diabetes type 1 wordt gemeten

Diabetes type 1

Altijd al willen weten wat diabetes type 1 precies inhoudt? Of hoe je diabetes type 1 krijgt en waarom? En misschien vraag je je wel af welke behandelingen er allemaal al bestaan voor type 1. Nou, al…

Verpleegkundige doet verdovende zalf op hand van vrouw met diabetes type 3 Alzheimer

Diabetes type 3

Diabetes type 3? Wat is dat? Nou wij hebben het kleine beetje informatie voor je bij elkaar gesprokkeld en hier verzameld om je er iets over te vertellen! Lees verder om te ontdekken wat het precies…