Diabetes op vakantie
Iedereen houdt wel van op vakantie gaan, denk ik ;). Zon, zee, strand, misschien een mooie wandeling? Voor de meeste mensen is op vakantie gaan HET moment dat ze volledig kunnen ontspannen. Als diabetespatiënt kan je ook uiteraard gewoon op vakantie. Je kan alleen geen vakantie nemen van je diabetes (zou toch mooi zijn als dat wel kon!). Dit betekent dat ondanks dat je op vakantie bent, je toch rekening zal moeten houden met enkele zaken. Als jij deze zaken goed in de gaten houdt en regelt, kan je optimaal genieten van die heerlijke stedentrip, wintersport- en zonvakantie!
Waar je nou precies rekening mee moet houden is afhankelijk van meerdere dingen. Zo ligt het eraan welk type diabetes je hebt en hoe goed je ingesteld bent op je medicijnen/hoeveel last je van je wisselende suikers ervaart. Daarnaast is het best belangrijk om te weten of je insuline moet spuiten of niet. Als jij namelijk alleen medicijnen in pilvorm hoeft in te nemen, hoef je je geen zorgen te maken of er een koelkast in de buurt is. Ook heel handig als je op vakantie wilt, is om een medisch paspoort bij je te hebben. In dit paspoort staan al jou medische aandoeningen en welke medicijnen je gebruikt. Ook staat het er in meerdere talen, waardoor het ontzettend handig kan zijn als er iets gebeurt met jou of je medicijnen in het buitenland. Vraag deze tijdig aan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Het is ook belangrijk om te weten op wat voor een vakantie je gaat. Ga je op een zonvakantie waarbij je alleen ligt te bakken bij het zwembad, of ga je voor een wintervakantie waarbij je lekker actief van die besneeuwde berg afglijdt? Het is belangrijk om rekening te houden met de temperaturen waaraan je insuline blootgesteld gaat worden. Wordt het bloedheet of ijskoud? Er bestaan speciale tasjes waar je je insuline op de goede temperatuur in kan bewaren. Zo verliest deze zijn werking niet. Ook moet je rekening houden met hoe actief jij je vakantie doorkomt. Als je veel beweegt of het is warm weer buiten, zal je insuline sneller en beter opgenomen worden waardoor je zeer zeker minder insuline nodig hebt dan je normaal gewend bent. Het is handig om voor je op vakantie gaat, even langs te gaan bij je diabetesverpleegkundige of specialist om te kijken hoe jij je instellingen en ratio's kan aanpassen op jou specifieke vakantie.
Wat doe je in je koffer?
Bij het inpakken van je koffer moet je ook rekening houden met je diabetes. Zo is het bijvoorbeeld handig om je medicatie in je handbagage mee te nemen. In het vliegruim (waar de grote koffers ingaan) is het veel te koud voor je insuline waardoor die zijn werking verliest. Ook raden wij je aan om je medicijnen te verdelen over meerdere tassen. Mocht je één van die tassen verliezen tijdens het reizen, heb je toch nog een voorraadje in de andere tas en kan je met je medisch paspoort (kijk, komt 'ie toch nog van pas!) bij de apotheek nieuwe medicijnen ophalen. Gebruik je een insulinepomp, net als ik? Vraag dan voor de zekerheid een leenpomp aan. Bij Medtronic bestaat er een hele goede leenservice voor insulinepompen. Mocht je pomp op vakantie kapotgaan, heb je altijd nog een extra pomp bij je. In het 'ergste' geval moet je voor een paar weekjes weer terug op de insulinepen maar dan kiezen de pompgebruikers onder ons denk ik toch liever voor de leenpomp.
Waar het eigenlijk een beetje op neerkomt: voor een diabetespatiënt is het belangrijk om vooraf goed na te denken over een aantal dingen. Zorg voor een goede voorbereiding en houd rekening met mogelijke doemscenario’s (hoe vervelend dit ook is; voorkomen is altijd beter dan genezen). Als je overal op voorbereid bent, kan je uiteindelijk zonder enige problemen van een heerlijke vakantie genieten. Op onze website kan je meer informatie vinden over de verschillende zaken waar je zoal rekening mee moet kunnen houden. Veel plezier op vakantie!