Controlepoortjes voor diabetespaspoort

Dit moet je weten over een diabetespaspoort

Als je met het vliegtuig naar het buitenland gaat, zul je altijd met een paar zaken rekening moeten houden. Dat geldt met name voor je handbagage. Als je met handbagage reist gelden namelijk strikte regels. Die regels hebben onder andere betrekking op de hoeveelheid vloeistoffen die je mee mag nemen. Daarnaast zijn er ook strikte voorwaarden met betrekking tot medicatie die je mee mag nemen. Hierbij moet je namelijk aan enkele eisen voldoen.

Dat geldt onder andere voor diabetespatiënten. Voor hen is een douaneverklaring voor hun diabetes nodig. Een dergelijke verklaring wordt door je behandelend arts samengesteld. Deze verklaring moet je op elk moment aan de douane kunnen laten zien. Sinds enige tijd is voor diabetespatiënten ook het zogeheten 'diabetespaspoort' in het leven geroepen. Dit diabetespaspoort is een soort van medisch paspoort. Het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om dit paspoort bij je te dragen!

Het kan natuurlijk altijd van pas komen om je diabetespaspoort bij je te hebben in bepaalde noodsituaties. Een noodsituatie is bijvoorbeeld als je in het vliegtuig last krijgt van een lage bloedsuikerspiegel. In dit paspoort staan onder andere de medicijnen die je gebruikt, de aandoeningen waar je bekend mee bent en je behandelgeschiedenis. Dankzij deze informatie kunnen artsen in sommige noodsituaties direct ingrijpen. Ook al is een diabetespaspoort niet per sé verplicht, willen wij je toch aanraden om wel iets van een diabetespaspoort bij je te hebben, voor het geval er toch iets gebeurt.

De voordelen

Zoals je kunt lezen, raden wij je aan om een diabetespaspoort aan te vragen. Eén van de belangrijkste voordelen is uiteraard het feit dat een behandelend arts direct alle belangrijke informatie over jou tot zijn of haar beschikking heeft. Dit komt uiteraard ontzettend van pas in noodsituaties waarbij elke seconde telt. Een ander voordeel is dat je zelf met een gerust gevoel op reis kan gaan.

In de inleiding van dit artikel gaven we aan dat het voor diabetespatiënten soms lastig kan zijn om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Met een diabetespaspoort heb je behalve je douaneverklaring ook iets extra bij je als bewijs voor je aandoening, wat iets meer het gevoeld van veiligheid met zich meebrengt. Hierdoor ervaar je toch een beetje minder stress voordat je heerlijke vakantie begint! Dat geldt ook voor de security-check op de luchthavens. Als je daarbij je medisch paspoort toont, weet de douanier waarom je bepaalde medicijnen meeneemt.

Het kan altijd voorkomen dat je in het buitenland je medicatie kwijtraakt. De mogelijkheden waarop dit kan gebeuren zijn eindeloos. Als je een medisch/diabetespaspoort bij je hebt, kan de buitenlandse arts direct zien welke medicijnen je nodig hebt. Met een medisch paspoort wordt dus ook het verkrijgen van de juiste medicijnen in het buitenland een stukje makkelijker.

Aandachtspunten diabetespaspoort

Het is (denken wij) meer dan logisch om sowieso alle noodzakelijke medicijnen bij je te hebben, het liefst een beetje extra, als je op vakantie gaat. Daarbij is het ook van belang om bijvoorbeeld de insuline op de juiste bewaartemperatuur te houden. Dit kan met bijvoorbeeld een insuline koeltas. Een dergelijke koeltas zorgt ervoor dat de insuline de juiste temperatuur heeft, ongeacht hoe de temperatuur in de buitenlucht verandert. Je kunt je voorstellen dat een dergelijke koeltas ontzettend van pas komt in warmere landen.

Tot slot: als je op vakantie gaat, stop dan niet alles bij elkaar maar verdeel de medicatie over meerdere tassen. Mocht één van de tassen kwijt raken, zit je niet direct met lege handen! Je hebt altijd nog wat medicatie in de andere tassen zitten. Vervolgens kan je, met behulp van het diabetespaspoort, de nieuwe medicatie aanvragen in het land van bestemming. Voor een diabetespatiënt is een goede voorbereiding noodzakelijk. Dit geldt ook zeker als je op vakantie gaat. Zorg daarom tijdig voor een medisch paspoort en profiteer van de voordelen die deze biedt!

Vrouw met diabetes insipidus moet vaak plassen en naar de wc

Diabetes insipidus

In tegenstelling tot alle andere varianten heeft diabetes insipidus eigenlijk niets met de alvleesklier te maken. Het heeft namelijk alles te maken met de nieren, hormonen en de waterhuishouding van…

Verpleegkundige doet verdovende zalf op hand van vrouw met diabetes type 3 Alzheimer

Diabetes type 3

Diabetes type 3? Wat is dat? Nou wij hebben het kleine beetje informatie voor je bij elkaar gesprokkeld en hier verzameld om je er iets over te vertellen! Lees verder om te ontdekken wat het precies…

Baby met neonatale diabetes slaapt

Neonatale diabetes

De afgelopen jaren is het voedingspatroon van veel Nederlanders nogal vaak in het nieuws geweest. Er wordt veel nadruk gelegd op dat we met z'n allen gezonder moeten gaan eten.