Voeding bij diabetes gemixte groente

Diabetes en voeding

Heb jij diabetes? Dan weet je ongetwijfeld hoe onwijs belangrijk het is om op jouw voeding te letten. Wat jij allemaal eet als diabetespatiënt en wat jij voor actie onderneemt aan de hand van dat eten, bepaalt namelijk of jij uiteindelijk in een hyper of een hypo terechtkomt. Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te houden en hier goed op te reageren, kan je best goed voorkomen dat je bloedsuikers ontzettend gaan schommelen. Maar, wat valt dan onder een 'gezond voedingspatroon'?

Dit is deels afhankelijk van het type diabetes waar jij aan lijdt. Het is helaas gewoon zo dat je veel aandacht aan je voeding moet besteden. Eigenlijk bij alles wat je eet, moet je vooraf goed nagedacht hebben. Afwijken van je voedingspatroon kan hierdoor voor sommige diabetespatiënten behoorlijk lastig zijn, zeker als je pas net diabetes hebt of je niet goed ingesteld bent. Ons advies is om in kleine stapjes te leren hoe je van je voedingspatroon kan afwijken of deze kan veranderen. Door deze kleine stapjes kan jij beter aanvoelen op welke manier jou lichaam reageert op de veranderingen. Het aanpassingsvermogen van je lichaam wordt hierdoor ook een beetje verbeterd. Als je die ene verandering succesvol hebt doorgezet, kan je beginnen aan het volgende wat je zou willen veranderen. Ga dus niet al te enthousiast/te snel aan de gang, want dat kan nog wel eens van grote invloed zijn op je bloedglucosewaarden. Hierdoor zie je niet precies welk voedingsmiddel wat doet met je bloedsuikers.

Daarbij is het ook onwijs belangrijk om bewuste/gezondere keuzes te maken. Ga daarom nooit boodschappen doen met een lege maag, want geloof ons maar, je komt zonder meer thuis met lekkere dingen. Probeer je daarnaast sowieso niet te veel te laten verleiden tot het eten van ongezonde dingen. Ook het drinken van alcohol zal met mate gedaan moeten worden, maar dat moet het eigenlijk altijd al ;).

Hierbij alvast twee handige tips voor mensen met diabetes type 1 en 2:

  • Voeding bij diabetes type 1: probeer je bloedsuikers zoveel mogelijk stabiel te houden door te eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Als je hier meer over wilt weten, kan een diëtist je hier heel goed bij helpen!
  • Voeding bij diabetes type 2: probeer een zo gezond mogelijk voedingspatroon aan te houden (ook hierbij helpt de Schijf van Vijf heel goed!) zodat je, als je al overgewicht had, dit kunt verminderen en anders voorkomen.
Melksuiker is een vorm van suiker die in melk zit

Wat je nog niet wist over melksuiker!

Volgens wetenschappers is melk gezond en verantwoordelijk voor onder andere het behoud van gezonde botten en spieren. Maar, wat zijn nou eigenlijk alle ingrediënten van melk? Wist jij bijvoorbeeld…

De effecten van kaneel bij diabetes onzeker

Hoe kaneel diabetes kan beïnvloeden

Tegenwoordig bestaan er veel onderzoeken naar het verband tussen kaneel en de bloedsuikerspiegel, deze hebben erg wisselende uitkomsten. Wees daarom voorzichtig met kaneelcapsules, kaneeltabletten en…