Zilvervliesrijst is een product met complexe koolhydraten

Alles wat je moet weten over complexe koolhydraten

Heb jij je altijd al afgevraagd wat complexe koolhydraten zijn, of heb je er nog nooit van gehoord? Dan ben je in beide gevallen hier aan het goede adres! Het aantal nieuwe diëten is in de afgelopen tijd ontzettend toegenomen. Dit is allemaal te danken aan de hoeveelheid aandacht die er in de afgelopen jaren aan overgewicht en aan afvallen is geschonken. Het aantal mensen met overgewicht in Nederland is schrikbarend hoog. Uit een recent onderzoek, uitgebracht in begin 2019, is gebleken dat ruim de helft van de Nederlandse volwassenen overgewicht heeft.

Deze cijfers zijn met name schokkend voor de volksgezondheid. De volksgezondheid komt namelijk onder druk te staan door dit soort cijfers. Het is dan ook van belang om snel en vakkundig iets aan het overgewicht te doen. Maar, hoe? Je ziet tenslotte (wat betreft de diëten) door de bomen het bos niet meer.

Wij hebben in ieder geval misschien wel een goed voorstel voor je: probeer zoveel mogelijk complexe koolhydraten te eten. In dit artikel vertellen we je wat complexe koolhydraten zijn, kijken we naar het verband tussen koolhydraten en diabetes en geven we je een lijst met etenswaren waar complexe koolhydraten in zitten.

Wat zijn complexe koolhydraten?

Complexe koolhydraten zijn koolhydraten waarbij de vezels nog steeds aanwezig en intact zijn. Met andere woorden: de vezels zijn niet uit de koolhydraten verwijderd of kapotgemaakt. De meeste etenswaren waar deze koolhydraten in zitten zijn onbewerkt en kun je 'gewoon' zo in de natuur vinden. Etenswaren die dergelijke koolhydraten bevatten zijn onder andere groenten, volle granen, fruit, noten, peulvruchten en zaden.

Een belangrijk kenmerk van de complexe koolhydraten is dat deze moeilijker worden verteerd en dus minder snel in je bloed worden opgenomen. Hierdoor heb je minder last van een snel stijgende bloedsuikerspiegel. Daarbij komen we direct bij ons volgende subonderwerp: het verband tussen diabetes en complexe koolhydraten.

Verband met diabetes

Doordat de complexe koolhydraten minder snel in het bloed worden opgenomen, stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo snel. Voor diabetespatiënten zijn deze koolhydraten dan ook heel erg geschikt. Bij diabetes geldt tenslotte de volgende ‘stamregel’: hoe langzamer de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe beter, want dan kun je beter corrigeren. Met andere woorden: de bloedsuikerspiegel moet zoveel mogelijk tussen de normaalwaarden blijven. Dat lukt zeker met de complexe koolhydraten.

Complexe koolhydraten lijst

Het natuurlijk logisch dat je nu benieuwd bent naar in wat voor etenswaren je deze koolhydraten tegenkomt. Wij hebben deze informatie voor jou verzameld in onderstaande lijst:

  • Fruit (maar niet de heeele zoete!)
  • Groenten
  • Noten
  • Linzen
  • Peulvruchten
  • Zilvervliesrijst
  • Havermout
  • Quinoa

Deze lijst hebben we zoveel mogelijk beperkt tot bepaalde voedingsgroepen. Onder groenten vallen namelijk heel veel soorten; dat geldt eveneens voor fruit.

Het feit is dat de langzame koolhydraten voor diabetespatiënten beter geschikt zijn dan snelle koolhydraten. Als je veel snelle koolhydraten eet, loop je zelfs het risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Zo kan je op die manier meer last van diabetes krijgen. Wij raden je aan om dus meer van dit soort koolhydraten te eten als je een diabetespatiënt bent. Daarmee blijft je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk binnen de lijntjes; dat is wat we allemaal willen!

gehoorapparaat bij vrouw op leeftijd met MIDD

MIDD

Heel veel mensen kennen 'suikerziekte' als diabetes type 1 of type 2. Maar behalve deze types van diabetes zijn er nog veel meer. In dit artikel kan je lezen over de veel zeldzamere variant diabetes…

Zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes bezoekt arts

Zwangerschapsdiabetes

Volgens velen is niks zo mooi als het krijgen van een kindje. Jou kindje is in feite jouw nalatenschap aan de wereld, kinderen zijn je alles en een kind is verantwoordelijk voor het geluk in je…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…