De effecten van kaneel bij diabetes onzeker

Hoe kaneel diabetes kan beïnvloeden

Als je diabetes hebt, ben je elke dag bezig met het in de gaten houden van de bloedsuikerspiegel. Vervolgens kan je insuline toedienen door middel van een insulinespuit of een insulinepompje. Op die manier kan je bloedsuikerspiegel in balans worden gehouden, zodat de ergste klachten en symptomen vermeden kunnen worden.

Daarnaast is een diabetespatiënt ook de hele dag bezig met zijn of haar voeding. Het is voor een diabetespatiënt namelijk vrijwel onmogelijk om zomaar alles klakkeloos te eten. Een voedingsmiddel dat voor diabetespatiënten wél zonder problemen te eten is, is kaneel. Als je als diabetespatiënt kaneel nuttigt, kan dit gezonde effecten als gevolg hebben.

Verlaagt kaneel de bloedsuiker?

De bovenstaande vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het is namelijk soms wèl mogelijk dat kaneel de bloedsuiker verlaagt, terwijl het soms ook niet gebeurt. Hoe dit exact in zijn werking gaat, is bij het Diabetesfonds ook nog niet bekend. Er is bijvoorbeeld nog niet gebleken wat de gevolgen op de lange termijn zijn van kaneelcapsules, kaneeltabletten en kaneelpillen.

Sommige diabetespatiënten slikken namelijk meerdere van deze capsules, tabletten of pillen op een dag. Het Diabetesfonds is hier echter uiterst voorzichtig mee. Dit alles heeft te maken met het feit dat er nog geen goed onderbouwd onderzoek heeft plaatsgevonden. Over de exacte gevolgen kan men dus ook nog geen bewezen uitspraken doen.

Enkele jaren geleden heeft de Voedsel- en Warenautoriteit dan ook verboden dat fabrikanten van kaneelcapsules bepaalde uitspraken op de verpakking zetten. Het is sindsdien voor hen verboden om gezondheidsclaims op de verpakking te tonen.

Onderzoeken naar kaneel en diabetes

In het verleden zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het verband tussen kaneel en de bloedsuikerspiegel. In sommige van deze gevallen is daadwerkelijk gebleken dat kaneel zorgt voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel. Dat is absoluut goed nieuws voor diabetespatiënten.

Helaas zijn er andere onderzoeken uitgebracht die deze resultaten weer volledig tegenspraken. Bij sommige onderzoeken bleek namelijk dat de bloedsuikerspiegel niet lager wordt, maar juist stijgt. Dat is uiteraard niet de wenselijk situatie voor een diabetespatiënt.

Met dit in ons achterhoofd kunnen wij je maar één ding aanraden: wees voorzichtig met het nuttigen van kaneelcapsules, kaneeltabletten en kaneelpillen. De exacte gevolgen en effecten zijn simpelweg bij niemand bekend. Het is afwachten of hier in de komende jaren meer onderzoek naar gedaan wordt. Uiteindelijk is het de hoop dat er een duidelijk antwoord op de vraag kan komen of kaneel de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Baby met neonatale diabetes slaapt

Neonatale diabetes

De afgelopen jaren is het voedingspatroon van veel Nederlanders nogal vaak in het nieuws geweest. Er wordt veel nadruk gelegd op dat we met z'n allen gezonder moeten gaan eten.

gehoorapparaat bij vrouw op leeftijd met MIDD

MIDD

Heel veel mensen kennen 'suikerziekte' als diabetes type 1 of type 2. Maar behalve deze types van diabetes zijn er nog veel meer. In dit artikel kan je lezen over de veel zeldzamere variant diabetes…

Zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes bezoekt arts

Zwangerschapsdiabetes

Volgens velen is niks zo mooi als het krijgen van een kindje. Jou kindje is in feite jouw nalatenschap aan de wereld, kinderen zijn je alles en een kind is verantwoordelijk voor het geluk in je…