De effecten van kaneel bij diabetes onzeker

Hoe kaneel diabetes kan beïnvloeden

Als je diabetes hebt, ben je elke dag bezig met het in de gaten houden van de bloedsuikerspiegel. Vervolgens kan je insuline toedienen door middel van een insulinespuit of een insulinepompje. Op die manier kan je bloedsuikerspiegel in balans worden gehouden, zodat de ergste klachten en symptomen vermeden kunnen worden.

Daarnaast is een diabetespatiënt ook de hele dag bezig met zijn of haar voeding. Het is voor een diabetespatiënt namelijk vrijwel onmogelijk om zomaar alles klakkeloos te eten. Een voedingsmiddel dat voor diabetespatiënten wél zonder problemen te eten is, is kaneel. Als je als diabetespatiënt kaneel nuttigt, kan dit gezonde effecten als gevolg hebben.

Verlaagt kaneel de bloedsuiker?

De bovenstaande vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het is namelijk soms wèl mogelijk dat kaneel de bloedsuiker verlaagt, terwijl het soms ook niet gebeurt. Hoe dit exact in zijn werking gaat, is bij het Diabetesfonds ook nog niet bekend. Er is bijvoorbeeld nog niet gebleken wat de gevolgen op de lange termijn zijn van kaneelcapsules, kaneeltabletten en kaneelpillen.

Sommige diabetespatiënten slikken namelijk meerdere van deze capsules, tabletten of pillen op een dag. Het Diabetesfonds is hier echter uiterst voorzichtig mee. Dit alles heeft te maken met het feit dat er nog geen goed onderbouwd onderzoek heeft plaatsgevonden. Over de exacte gevolgen kan men dus ook nog geen bewezen uitspraken doen.

Enkele jaren geleden heeft de Voedsel- en Warenautoriteit dan ook verboden dat fabrikanten van kaneelcapsules bepaalde uitspraken op de verpakking zetten. Het is sindsdien voor hen verboden om gezondheidsclaims op de verpakking te tonen.

Onderzoeken naar kaneel en diabetes

In het verleden zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het verband tussen kaneel en de bloedsuikerspiegel. In sommige van deze gevallen is daadwerkelijk gebleken dat kaneel zorgt voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel. Dat is absoluut goed nieuws voor diabetespatiënten.

Helaas zijn er andere onderzoeken uitgebracht die deze resultaten weer volledig tegenspraken. Bij sommige onderzoeken bleek namelijk dat de bloedsuikerspiegel niet lager wordt, maar juist stijgt. Dat is uiteraard niet de wenselijk situatie voor een diabetespatiënt.

Met dit in ons achterhoofd kunnen wij je maar één ding aanraden: wees voorzichtig met het nuttigen van kaneelcapsules, kaneeltabletten en kaneelpillen. De exacte gevolgen en effecten zijn simpelweg bij niemand bekend. Het is afwachten of hier in de komende jaren meer onderzoek naar gedaan wordt. Uiteindelijk is het de hoop dat er een duidelijk antwoord op de vraag kan komen of kaneel de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Vrouw met diabetes type 3c drinkt thee

Diabetes type 3c

Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Wij hebben speciaal over deze vrij onbekende variant wat informatie verzameld, zoals wat het inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je type 3c precies…

Verpleegkundige doet verdovende zalf op hand van vrouw met diabetes type 3 Alzheimer

Diabetes type 3

Diabetes type 3? Wat is dat? Nou wij hebben het kleine beetje informatie voor je bij elkaar gesprokkeld en hier verzameld om je er iets over te vertellen! Lees verder om te ontdekken wat het precies…

Vrouw met diabetes insipidus moet vaak plassen en naar de wc

Diabetes insipidus

In tegenstelling tot alle andere varianten heeft diabetes insipidus eigenlijk niets met de alvleesklier te maken. Het heeft namelijk alles te maken met de nieren, hormonen en de waterhuishouding van…