Geraffineerde koolhydraten
Koolhydraten zitten in bijna alle etenswaren die je je maar kunt bedenken. Het is daarbij echter wel belangrijk om onderscheid te maken in het soort koolhydraat. Je hebt bijvoorbeeld geraffineerde koolhydraten, complexe koolhydraten, snelle koolhydraten en langzame koolhydraten.
In dit artikel zoomen we een beetje in op de eerstgenoemde variant van koolhydraten. Wat zijn geraffineerde koolhydraten nou precies? En wat is de invloed van deze koolhydraten op het menselijk lichaam? Het antwoord op al deze vragen kan je hieronder lezen.
Wat zijn geraffineerde koolhydraten?
Over het algemeen kunnen we stellen dat geraffineerde koolhydraten 'slecht' zijn. Deze koolhydraten zijn slecht voor je gewicht, aangezien deze koolhydraten overgewicht stimuleren en afvallen juist voorkomen. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat zij snel omgezet worden in vetten in plaats van dat ze meteen gebruikt worden als brandstof voor je lijf. Onder deze koolhydraten vallen dan ook alle voedingswaarden die niet vrij in de natuur voorkomen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld bepaalde suikers en zetmeel.
Geraffineerde koolhydraten zijn ontdaan van nagenoeg alle vitaminen, alle mineralen en alle vezels. Het gevolg hiervan is dat deze koolhydraten behoorlijk slecht zijn voor het menselijk lichaam.
Diabetes en geraffineerde koolhydraten
Dat geldt ook voor diabetespatiënten. Bij diabetespatiënten is het namelijk zaak om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Geraffineerde koolhydraten bestaan echter uit kleine deeltjes. Deze deeltjes zijn gemakkelijk te verteren; het gevolg hiervan is dat ze sneller opgenomen worden in het bloed en dat dus de bloedsuikerspiegel sneller stijgt. Als je veel van deze koolhydraten nuttigt, loop je dus het risico dat de bloedsuikerspiegel heel snel stijgt.
Schadelijk voor het menselijk lichaam
Het mag duidelijk zijn dat de geraffineerde koolhydraten slecht voor het menselijk lichaam zijn. Toch komen deze koolhydraten in veel etenswaren voor. Voor diabetespatiënten zorgt dit voor vervelende situaties. Het is namelijk helemaal niet fijn dat de bloedsuikerspiegel op zo'n manier stijgt.
We willen je dan ook graag aanraden om op te passen met de consumptie van deze koolhydraten. Om je daarbij op weg te helpen, hebben we een lijst van 'slechte' etenswaren gemaakt. Onderstaande etenswaren bevatten een grote hoeveelheid geraffineerde koolhydraten:
- Witte bloem
- Wit brood
- Witte rijst
- Broodjes
- Frisdrank
- Snacks
- Pasta
- Snoep
- Ontbijtgranen
- Toegevoegde suikers
Het nuttigen van deze verkeerde koolhydraten kan op termijn leiden tot gezondheidsproblemen. Je kan onder andere last krijgen van overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Overigens willen we je ook nog meegeven dat er verschillende benamingen voor deze soort koolhydraten zijn. Sommige noemen dit namelijk ook eenvoudige koolhydraten of verwerkte koolhydraten. Als je één van deze termen tegenkomt, weet je in ieder geval dat je uiterst voorzichtig moet zijn. Natuurlijk mag je af en toe wel wat snoepen, maar let op je bloedsuikers ;).