Goede en slechte koolhydraten op een tafel met een broodtrommel

Goede en slechte koolhydraten

Stel, je zit lekker je bammetje kaas te eten of je bordje warm eten, ben jij je bewust van wat voor voedingsstoffen in dat eten zitten? Als je eet krijg je ongemerkt veel verschillende voedingsstoffen binnen. Helaas zijn niet alle voedingsstoffen, in het geval van diabetespatiënten met name bepaalde koolhydraten, even goed voor je lichaam. Mede hierom zullen we onderscheid maken tussen goede en slechte koolhydraten. Zoals de naam al doet vermoeden, de goede koolhydraten hebben vaak wél een positieve uitwerking op je lichaam.

Maar, wat betekent dit nu precies? Op die vraag geven wij in dit artikel antwoord. Tevens hebben we nog een lijst met daarop voedingsproducten die boordevol deze 'fantastische' koolhydraten zitten.

Wat zijn goede koolhydraten?

Zoals je wellicht al weet wordt er onderscheid gemaakt tussen goede- en slechte koolhydraten. De goede koolhydraten hebben een positieve invloed op je lichaam en de werking daarvan. Een menselijk lichaam haalt zijn energie uit drie verschillende brandstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Als we heel diep in het lichaam kijken, zien we dat koolhydraten en met name de 'goede', de belangrijkste energieleveranciers voor je lichaam zijn. Door deze koolhydraten te eten, krijgt je lichaam de energie die het nodig heeft.

Het nuttigen van goede koolhydraten kan dan ook behoorlijk goed uitpakken voor bijvoorbeeld een sportwedstrijd. Door deze koolhydraten te eten, krijgt je lichaam namelijk meer energie, waardoor deze langer op zijn topprestatie kan functioneren. Wist je bijvoorbeeld dat om bovenstaande reden veel wielrenners als ontbijt een bord spaghetti eten?

De goede koolhydraten zijn veelal onbewerkte producten. Dit zijn bijvoorbeeld volkorenvarianten, fruit, peulvruchten, groenten en zilvervliesrijst, maar denk bijvoorbeeld ook aan brood met gezond broodbeleg. Het kenmerk van onbewerkte producten is dat er geen kunstmatige toevoegingen in de producten zitten. Hierdoor zijn de producten puur natuur; dat zorgt ervoor dat je lichaam geen 'troep' binnenkrijgt.

Complexe koolhydraten

In vakjargon worden de goede koolhydraten ook wel eens als complexe koolhydraten bestempeld. Een belangrijk kenmerk hiervan is het tempo waarmee ze door het lichaam opgenomen worden. Dit gebeurt op een langzame manier, waardoor je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Dit is dan ook positief voor mensen met diabetes. Doordat je bloedsuikerspiegel goed in balans blijft, voel je je fit en gezond. Dat is allemaal te danken aan de goede/complexe koolhydraten.

Ben je bezig om af te vallen? Let dan dus goed op de producten die je eet. Bevatten deze producten goede of slechte koolhydraten? Probeer zoveel mogelijk goede koolhydraten binnen te krijgen. Deze zorgen voor de benodigde energie en hebben een positieve werking op je bloedsuikerspiegel. Een win-win situatie dus!

Complexe koolhydratenlijst

Ben je ook zo benieuwd welke producten je dan wél kan nuttigen? Hieronder kan je producten vinden die boordevol complexe varianten zitten. We willen hierbij wel meegeven dat we deze lijst beperkt hebben tot bepaalde voedingsgroepen. Logischerwijs vallen onder de voedingsgroep ‘groenten’ de verschillende soorten groenten:

  • Fruit
  • Groenten
  • Noten
  • Linzen
  • Peulvruchten
  • Zilvervliesrijst
  • Havermout
  • Quinoa

Het nuttigen van bovenstaande voedingsproducten heeft een positieve uitwerking op het menselijk lichaam. Dat geldt voor zowel mensen die proberen af te vallen als voor diabetespatiënten en mensen die sowieso gezond willen leven.

Verpleegkundige doet verdovende zalf op hand van vrouw met diabetes type 3 Alzheimer

Diabetes type 3

Diabetes type 3? Wat is dat? Nou wij hebben het kleine beetje informatie voor je bij elkaar gesprokkeld en hier verzameld om je er iets over te vertellen! Lees verder om te ontdekken wat het precies…

Vrouw met diabetes insipidus moet vaak plassen en naar de wc

Diabetes insipidus

In tegenstelling tot alle andere varianten heeft diabetes insipidus eigenlijk niets met de alvleesklier te maken. Het heeft namelijk alles te maken met de nieren, hormonen en de waterhuishouding van…

bloedsuiker van jong kind met diabetes type 1 wordt gemeten

Diabetes type 1

Altijd al willen weten wat diabetes type 1 precies inhoudt? Of hoe je diabetes type 1 krijgt en waarom? En misschien vraag je je wel af welke behandelingen er allemaal al bestaan voor type 1. Nou, al…