Langzame en snelle koolhydraten
Recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 50% van alle Nederlandse volwassenen overgewicht heeft. Dit zijn schrikbarende cijfers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen tegenwoordig een bewustere leefstijl aannemen. Zij proberen gezondere keuzes te maken bij het eten en drinken. Het doel is om uiteindelijk de overtollige kilo’s op een gezonde manier weg te krijgen.
Om dat doel te bereiken, is het onder andere noodzakelijk om op de koolhydraten te letten. Koolhydraten bestaan in vele soorten en maten; om het wat overzichtelijker te houden maken voor nu onderscheid tussen langzame en snelle koolhydraten.
Wat zijn langzame koolhydraten?
Als je iets eet, worden de voedingsstoffen in je lichaam opgenomen. Dit proces is uiteindelijk bepalend voor de bloedsuikerspiegel in je lichaam. Een kenmerk van deze koolhydraten is dat het lang duurt voordat deze koolhydraten in je lichaam opgenomen zijn. Het voordeel hiervan is dat je bloedsuikerspiegel constant blijft.
Waar zitten langzame koolhydraten in?
Langzame koolhydraten zijn veelvuldig in gezonde voedingsmiddelen te vinden. In onderstaande lijst met producten kan je deze voedingsmiddelen terug vinden:
- Fruit
- Groenten
- Noten
- Linzen
- Peulvruchten
- Zilvervliesrijst
- Havermout
- Quinoa
- Volkoren pasta
Wat zijn snelle koolhydraten?
Het tegenovergestelde van bovengenoemde koolhydraten zijn de snelle koolhydraten. Deze koolhydraten hebben hun naam te danken aan het tempo waarmee ze door het lichaam opgenomen worden. Dit gebeurt op zo'n dusdanig snelle manier, dat de bloedsuikerspiegel met een tijdelijke piek te maken krijgt. Dit kan op den duur voor gezondheidsklachten zorgen.
Ook voor diabetespatiënten zijn zulke bloedsuikerpieken alles behalve gewenst. Het is daarom belangrijk om niet te veel snelle koolhydraten te eten en te drinken. Helaas zitten snelle koolhydraten toch in een hoop voedingsmiddelen verwerkt.
Welke producten vallen hieronder?
In onderstaande lijst kan je de meest voorkomende voedingsmiddelen vinden waar snelle koolhydraten in verwerkt zitten.
- Witte bloem (om te bakken)
- Wit brood
- Witte rijst
- Broodjes uit de oven
- Frisdrank
- Snacks
- Pasta
- Snoep
- Ontbijtgranen
- Toegevoegde suikers
We willen je dan ook graag adviseren om op te letten met het nuttigen van snelle koolhydraten. Als je veel snelle koolhydraten eet, krijgt je bloedsuikerspiegel te maken met een piek. Dit betekent dat je alvleesklier hard aan het werk moet om voldoende insuline aan te maken. Op den duur kan dit proces voor gezondheidsproblemen zorgen.
Ons advies is om te proberen zo veel mogelijk gezonde voedingsmiddelen te nuttigen. De lijst hiervan kan je vinden onder het kopje ‘Langzame koolhydraten lijst’. Het moraal van het verhaal is duidelijk: deze koolhydraten zijn eigenlijk veel beter voor je lichaam dan de snelle koolhydraten. Let daarom goed op datgene wat je eet en de hoeveelheid koolhydraten daarin.