Melksuiker is een vorm van suiker die in melk zit

Wat je nog niet wist over melksuiker!

Melk is een drankje dat door veel Nederlanders gedronken wordt. Volgens wetenschappers is melk dan ook gezond en verantwoordelijk voor onder andere het behoud van gezonde botten en spieren. Maar, wat zijn nou eigenlijk alle ingrediƫnten van melk? Wist jij bijvoorbeeld dat er ook suiker in melk zit? Weet jij exact het antwoord op de volgende vraag: wat zit er allemaal in melk?

Wat zit er in melk?

In veel recepten kom je melkproducten tegen, waaronder bijvoorbeeld magere melk, halfvolle melk of karnemelk. Dergelijke melkproducten zijn namelijk gezond voor het menselijk lichaam. Maar, deze melkproducten bevatten wel suikers. We hebben het hierbij over melksuiker, ook wel lactose genoemd.

Lactose is een bepaalde vorm van suiker. Een opvallend kenmerk van lactose is dat dit van nature al aanwezig is in melkproducten. In de verschillende soorten melk, slagroom, vla, pap, kwark en in pudding kun je dus lactose terugvinden. Kan je dan ook melk of karnemelk zonder lactose kopen? Ja, een welbekende variant hiervan is bijvoorbeeld lactosevrije melk, of sojamelk. Deze varianten van melk bevatten geen lactose.

Hoeveel suiker zit er in melk?

Velen kennen de uitspraak wel: 'melk is goed voor elk'. Maar is melk echt wel zo gezond, of niet? Ten eerste blijkt dat melk absoluut goed is voor de opbouw van je spieren en botten. Het is echter ook een feit dat er melksuiker in melk zit. Maar, hoeveel suiker zit er nou in melk?

Als we naar 100 milliliter melk kijken, zien we dat er ongeveer 1 suikerklontje aan suikers in zitten. Daarbij maakt het wel uit of je halfvolle melk, magere melk of volle melk drinkt. Als we naar bijvoorbeeld chocolademelk kijken, zien we dat daar ongeveer 2,5 suikerklontje per 100 milliliter in zit.

Dus: wel of niet gezond?

Over de vraag of melk gezond of ongezond is, verschillen de meningen. Het is aan ons om jou van de juiste informatie te voorzien, zonder daarbij onze mening te verkondigen. Op basis van bovenstaande informatie kan jij ongetwijfeld voor jezelf bepalen of je melk gezond of ongezond vindt.

Mocht je nou absoluut geen melk met lactose willen of kunnen drinken, raden wij je aan om eens te kijken naar sojamelk. Het is namelijk ook een lekkere variatie of eens iets anders dan melk te drinken. Maar er zijn nog meer varianten van melk zonder lactose: amandelmelk, havermelk, speltmelk, kokosmelk of rijstmelk. Dit geldt overigens niet alleen voor normale melk, maar ook voor karnemelk. Het is dus ook mogelijk om karnemelk zonder lactose te drinken.

Zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes bezoekt arts

Zwangerschapsdiabetes

Volgens velen is niks zo mooi als het krijgen van een kindje. Jou kindje is in feite jouw nalatenschap aan de wereld, kinderen zijn je alles en een kind is verantwoordelijk voor het geluk in je…

gehoorapparaat bij vrouw op leeftijd met MIDD

MIDD

Heel veel mensen kennen 'suikerziekte' als diabetes type 1 of type 2. Maar behalve deze types van diabetes zijn er nog veel meer. In dit artikel kan je lezen over de veel zeldzamere variant diabetes…

Verpleegkundige doet verdovende zalf op hand van vrouw met diabetes type 3 Alzheimer

Diabetes type 3

Diabetes type 3? Wat is dat? Nou wij hebben het kleine beetje informatie voor je bij elkaar gesprokkeld en hier verzameld om je er iets over te vertellen! Lees verder om te ontdekken wat het precies…