Melksuiker is een vorm van suiker die in melk zit

Wat je nog niet wist over melksuiker!

Melk is een drankje dat door veel Nederlanders gedronken wordt. Volgens wetenschappers is melk dan ook gezond en verantwoordelijk voor onder andere het behoud van gezonde botten en spieren. Maar, wat zijn nou eigenlijk alle ingrediƫnten van melk? Wist jij bijvoorbeeld dat er ook suiker in melk zit? Weet jij exact het antwoord op de volgende vraag: wat zit er allemaal in melk?

Wat zit er in melk?

In veel recepten kom je melkproducten tegen, waaronder bijvoorbeeld magere melk, halfvolle melk of karnemelk. Dergelijke melkproducten zijn namelijk gezond voor het menselijk lichaam. Maar, deze melkproducten bevatten wel suikers. We hebben het hierbij over melksuiker, ook wel lactose genoemd.

Lactose is een bepaalde vorm van suiker. Een opvallend kenmerk van lactose is dat dit van nature al aanwezig is in melkproducten. In de verschillende soorten melk, slagroom, vla, pap, kwark en in pudding kun je dus lactose terugvinden. Kan je dan ook melk of karnemelk zonder lactose kopen? Ja, een welbekende variant hiervan is bijvoorbeeld lactosevrije melk, of sojamelk. Deze varianten van melk bevatten geen lactose.

Hoeveel suiker zit er in melk?

Velen kennen de uitspraak wel: 'melk is goed voor elk'. Maar is melk echt wel zo gezond, of niet? Ten eerste blijkt dat melk absoluut goed is voor de opbouw van je spieren en botten. Het is echter ook een feit dat er melksuiker in melk zit. Maar, hoeveel suiker zit er nou in melk?

Als we naar 100 milliliter melk kijken, zien we dat er ongeveer 1 suikerklontje aan suikers in zitten. Daarbij maakt het wel uit of je halfvolle melk, magere melk of volle melk drinkt. Als we naar bijvoorbeeld chocolademelk kijken, zien we dat daar ongeveer 2,5 suikerklontje per 100 milliliter in zit.

Dus: wel of niet gezond?

Over de vraag of melk gezond of ongezond is, verschillen de meningen. Het is aan ons om jou van de juiste informatie te voorzien, zonder daarbij onze mening te verkondigen. Op basis van bovenstaande informatie kan jij ongetwijfeld voor jezelf bepalen of je melk gezond of ongezond vindt.

Mocht je nou absoluut geen melk met lactose willen of kunnen drinken, raden wij je aan om eens te kijken naar sojamelk. Het is namelijk ook een lekkere variatie of eens iets anders dan melk te drinken. Maar er zijn nog meer varianten van melk zonder lactose: amandelmelk, havermelk, speltmelk, kokosmelk of rijstmelk. Dit geldt overigens niet alleen voor normale melk, maar ook voor karnemelk. Het is dus ook mogelijk om karnemelk zonder lactose te drinken.

gehoorapparaat bij vrouw op leeftijd met MIDD

MIDD

Heel veel mensen kennen 'suikerziekte' als diabetes type 1 of type 2. Maar behalve deze types van diabetes zijn er nog veel meer. In dit artikel kan je lezen over de veel zeldzamere variant diabetes…

Meisje met mody prikt voor bloedsuiker

MODY

In de wereld van diabetes zijn daarnaast ook meerdere types te onderscheiden. Een van de zeldzame varianten is mody diabetes. Dit is een vorm van diabetes die meestal pas op een latere leeftijd aan…

Vrouw met diabetes insipidus moet vaak plassen en naar de wc

Diabetes insipidus

In tegenstelling tot alle andere varianten heeft diabetes insipidus eigenlijk niets met de alvleesklier te maken. Het heeft namelijk alles te maken met de nieren, hormonen en de waterhuishouding van…