Voorbeeld van ontbijt gerecht uit pioppi dieet

Ken je het Pioppi dieet al?

Het aantal bestaande diëten is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit gaat hand in hand met hoe mensen zich steeds bewuster worden van hun leefstijl en eetgewoonten. Veel mensen zien namelijk in dat een gezonde leefstijl een steentje bijdraagt aan een gelukkiger en gezonder leven. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen diëten.

Al deze diëten verschillen op veel punten van elkaar. Het ene dieet zegt namelijk dat je koolhydraten moet vermijden, terwijl je bij een ander dieet juist wél veel koolhydraten moet eten. Daarom zouden wij je ook aanraden om verschillende diëten uit te proberen. Uiteindelijk vind je vast een dieet waar jij de beste resultaten mee haalt en waar jij je lekker bij voelt.

Voor (ons,) diabetespatiënten zal dit iets lastiger zijn. Het is voor deze mensen namelijk belangrijk om hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden. Sommige diëten zijn daardoor simpelweg niet echt geschikt voor diabetespatiënten. De afgelopen tijd heeft één bepaald dieet nogal in de spotlight gestaan: het Pioppi dieet. Wat is dit nou eigenlijk? Wat zijn Pioppi dieetproducten en is er een voorbeeld van een dit dieet? Wij vertellen je hier alles over!

Wat is het Pioppi dieet?

De naam van dit dieet is terug te vinden in Zuid-Italië. Daar bevindt zich het kleine dorpje Pioppi, waar de mensen leven en eten volgens een mediterraan voedingspatroon. Dit voedingspatroon heeft met name in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw een grote naam opgebouwd. Het draaide hierbij om het eten van veel fruit, groente, vis en olijfolie. Deze etenswaren werden aangevuld met onder andere pasta, rijst, vlees, peulvruchten (zoals bonen, erwten etc.), eieren en kaas. Al met al een bijzonder compleet en gevarieerd dieet zou je zeggen!

De basis van het Pioppi dieet ligt bij de hierboven beschreven voedingsmiddelen. Het draait hierbij om een koolhydraatarm dieet óf een weinig-koolhydraten-dieet in combinatie met een hoog-vet-dieet. Deze twee diëten worden in het Pioppi dieet min of meer gecombineerd. Daarnaast worden in het Pioppi dieet graanproducten vermeden.

Pioppi dieet recepten

Je zult je nu vast afvragen; wat zijn typische Pioppi dieet producten? Bij dit dieet is het de bedoeling dat je 3 maaltijden per dag eet. Tijdens deze maaltijden mag je zoveel eten als je zelf wilt, zolang je maar lekker vol zit. De gedachte hierachter is dat je op deze manier genoeg hebt aan 3 maaltijden, zodat je tussendoor niet meer gaat snacken.

Tevens wordt bij het Pioppi dieet aangeraden om één keer per week een volledige dag te vasten. Dit betekent dat je op die dag helemaal niks eet.

Voorbeelden van producten die voorkomen in het Pioppi dieet zijn onder andere de volgende:

 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Volle melkproducten
 • Verschillende soorten kaas
 • Roomboter
 • Onbewerkte vleesproducten
 • Onbewerkte visproducten
 • Groenten
 • Fruit
 • Eieren
 • Ongezouten noten
 • Chocolade
 • Rode wijn (1 glas per dag)
 • Koffie, thee en water

Pioppi dieet en diabetes type 2

Zoals je misschien wel ziet, is het Pioppi dieet wat betreft de producten behoorlijk uitgebreid. Voor patiënten met diabetes type 2 heeft dit dieet een positief effect op de korte termijn. Om je bloedsuikerspiegel binnen de streefwaarden te houden is het namelijk gunstig om gewicht te verliezen. Dit is goed mogelijk met een koolhydraatarm dieet. Toch is er enig commentaar op dit dieet; waar komt dit vandaan? Onder andere doordat er onzekerheid bestaat over wat het Pioppi dieet doet op de lange termijn. Het is voor patiënten met diabetes type 2 nog onduidelijk wat de effecten van het Pioppi dieet op de lange termijn zullen zijn.

Kritiekpunten

De afgelopen tijd is dit dieet regelmatig negatief in het nieuws verschenen. Dit heeft te maken met het feit dat de graanproducten vermeden worden. In deze producten, brood en pasta bijvoorbeeld, zitten echter vele gezonde voedingsmiddelen waar het lichaam óók behoefte aan heeft.

Daarnaast hebben meerdere voedingsdeskundigen commentaar gegeven over de inname van vlees, rode wijn, roomboter, kokosolie en eieren. Deze producten kun je tot in zekere mate in dit dieet probleemloos eten. Volgens de voedingsdeskundigen zijn dit echter niet de meest gezonde producten voor het menselijk lichaam.

Onder aan de streep zien we echter dat het Pioppi dieet juist véél mensen helpt met het kwijtraken van de overtollige kilo’s.

Vrouw met diabetes type 3c drinkt thee

Diabetes type 3c

Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Wij hebben speciaal over deze vrij onbekende variant wat informatie verzameld, zoals wat het inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je type 3c precies…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

gehoorapparaat bij vrouw op leeftijd met MIDD

MIDD

Heel veel mensen kennen 'suikerziekte' als diabetes type 1 of type 2. Maar behalve deze types van diabetes zijn er nog veel meer. In dit artikel kan je lezen over de veel zeldzamere variant diabetes…