Waar je op moet letten bij diabetes en alcohol
Een lekker wijntje of een koud biertje gaat er bij de meeste mensen wel in. Wanneer je diabetes hebt en alcohol wilt drinken moet je alleen nog een beetje extra opletten. Alcohol kan je bloedglucosewaarden namelijk flink beïnvloeden. In dit artikel leggen wij uit wat alcohol met je bloedsuikerspiegel doet en waar je op moet letten.
Welke alcohol kun je het beste drinken als je diabetes hebt?
Als je diabetes hebt, een koolhydraatarm dieet volgt of gewoon minder alcohol wilt drinken kun je het beste wijn en met name de droge variant drinken. In droge wijn zit namelijk veel minder suiker dan in zoete (het zit ook al in de naam: zoet). Elke dag een glas drinken is natuurlijk niet verstandig maar af en toe een glas wijn of een enkele keer per week kan niet zoveel kwaad.
Koolhydraten rode wijn
Rode wijn bevat over het algemeen weinig koolhydraten. Je kunt denken aan 0,5-2 gram koolhydraten per glas. Echter rode zoete (dessert)wijn bevat veel meer koolhydraten. Dit kan oplopen tot 10-14 gram per glas. In de eerste instantie lijkt dit wel mee te vallen, maar bij een gemiddelde gezellige borrel kan deze hoeveelheid koolhydraten toch flink oplopen ;).
Koolhydraten witte wijn
Zoete witte wijn bevat meer koolhydraten dan droge witte wijn. Wil je een glas witte wijn drinken? Kies dan voor droge witte wijn.
In welke alcohol zit de minste suiker ?
Er zijn veel alcoholische drankjes waar niet zo veel suiker in zit.
In de volgende drankjes zit vrij weinig suiker:
- Tequila
- Cognac
- Jenever
- Gin (niet met Tonic nemen, anders met Tonic light)
- Pure Bacardi (met cola kan, maar dan wel met cola light)
- Wodka
- Whisky (35%)
- Rode wijn
- Droge rosé
- Cava
- Champagne
- Prosecco
- Droge witte wijn
- Skinny Bitch (wodka met spa rood en citroen)
Wat doet je lichaam met alcohol?
Het lichaam zet de alcohol om in kleinere suikerdeeltjes. Alcohol is eigenlijk zelf al suiker, maar dan heel veel kleine deeltjes aan elkaar geplakt. Als je lichaam deze deeltjes uit elkaar haalt komt er ineens veel energie vrij waar het lichaam op dat moment niet naar om kan kijken. Daarom zal het lichaam de suikerdeeltjes opslaan rond je organen. Je kweekt daarom vaak meer buikvet. Daarom is het niet gezond voor je en krijg je eerder kans op diabetes type 2.
De suiker in alcohol vergroot ook de kans dat je bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Het kost namelijk ontzettend veel energie om de alcohol om te zetten in kleinere deeltjes. Dit betekent dat als je niet goed oplet, het zomaar kan dat je in een hypo terechtkomt. Daarom moet je altijd op blijven letten, ook de uren nadat je bent gestopt met drinken.
Wat doet alcohol met je bloedsuikerspiegel?
Matig gebruik van alcohol kan volgens veel onderzoeken een positief effect hebben op je lichaam. Een verlaging van je bloedsuikerspiegel kan ook gevaarlijk zijn. Wees dus voorzichtig als je diabetes hebt. Doordat je lever de drank uit je lichaam moet verwijderen en hier erg druk mee is vergeet deze vaak om ook suiker vrij te maken. Zeker als je weinig hebt gegeten voor en na het drinken kan het een groot risico vormen. Zo kan je lichaam te weinig suiker hebben en kan je in een hypo terechtkomen.
Diabetes krijgen door alcohol?
Er bestaan nog veel speculaties over maar het is mogelijk dat je diabetes type 2 door alcohol kunt ontwikkelen. Door een te hoog vetgehalte in je bloed en rond je organen kun je een hoger risico op diabetes type 2 ontwikkelen.