Insuline koeltas mee in rugzak op vakantie

Wat is de ideale insuline koeltas?

Stel, je bent een diabetespatiƫnt (hihi, dat ben ik al) en je wilt graag op vakantie. Leuk! Maar hoe neem je dan je insuline mee? Dat moet goed gekoeld blijven tijdens de hele reis! In dat geval kun je een speciale koeltas meenemen waar je je insuline gekoeld in kunt bewaren. Maar er bestaan ook speciale koeletuis voor medicijnen (zoals je insuline en je glucagon) die je gemakkelijk mee kan nemen in je handbagage.

Insuline koeltas meenemen in het vliegtuig

Als je insuline wilt vervoeren weet je waarschijnlijk wel dat het belangrijk is dat je dit gekoeld doet. Hiervoor bestaan speciale insuline koeltasjes. Als je op reis gaat is het ook nodig dat je genoeg insuline bij je hebt. Dit kun je heel makkelijk meenemen in een klein koeltasje waar je de insuline in kunt bewaren.

Deze mag je gewoon meenemen in het vliegtuig. Je moet dan wel meenemen in je handbagage en niet in je ruimbagage. Als je het in je ruimbagage bewaart, heb je ten eerste sneller kans dat je de koffer om welke reden dan ook verliest, waardoor je op vakantie zonder insuline zit. Ten tweede is het in het ruim veel te koud voor je insuline en als deze bevriest, verliest dit zijn werking en heb je er niets meer aan.

Een andere tip is om je insuline en andere medische hulpmiddelen te verdelen over verschillende stukken handbagage en om een recent medisch paspoort bij je te hebben. Mocht je onverhoopt toch tassen kwijtraken, heb je altijd nog een aantal spullen bij je als je op je bestemming aankomt. Met het medische paspoort kan je dan op je bestemming bij de apotheek nieuwe medicijnen halen.

Sommige mensen vinden een koeltasje voor hun medicijnen lastig om mee te nemen en kiezen daarom voor een koeletui. Dit etuitje is nog iets kleiner dan het tasje en kun je makkelijk meenemen in je handbagage zonder dat het heel erg in de weg zit.

Klein koeltasje voor medicijnen in het vliegtuig

Het is echter niet verplicht om een speciale insuline koeltas te kopen om je medicijnen veilig mee te nemen. Je kunt namelijk ook een gewone koeltas gebruiken. Wel moet je er in dat geval rekening mee houden dat de koelelementen die je meeneemt niet uit gel bestaan. Dit kan problemen geven bij de douane. Ook mogen de koelelementen niet rechtstreeks tegen de insuline aan liggen omdat deze anders bevriest!

Vaak is het geen probleem om je koeletui met medicijnen mee te nemen als je kunt aantonen dat je diabetes hebt. Wel is het belangrijk dat je altijd je medicijnen meeneemt in je handbagage en je een medische verklaring mee hebt van je specialist. Houd het bij je in je handbagage om verlies van je medicijnen tegen te gaan en, zoals je al hebt kunnen lezen, insuline dan mogelijk kan bevriezen en deze zijn werking verliest.

Koelmogelijkheden in het vliegtuig

In sommige gevallen is het helemaal niet nodig om zelf te zorgen voor een kleine koeltas of koeletui voor je insuline. Soms is er namelijk ook speciale koeling aanwezig in het vliegtuig. Natuurlijk blijft het altijd handig om een koeltas mee te nemen vanaf het vliegveld naar je vakantiebestemming!

Een insuline koeltas kan altijd van pas komen op je vakantiebestemming, omdat je vaak overdag veel onderweg bent. Vooral in warme landen is het dan een goed idee om iets mee te nemen waar je insuline gekoeld in kan blijven.

Vrouw met diabetes type 3c drinkt thee

Diabetes type 3c

Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Wij hebben speciaal over deze vrij onbekende variant wat informatie verzameld, zoals wat het inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je type 3c precies…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

bloedsuiker van jong kind met diabetes type 1 wordt gemeten

Diabetes type 1

Altijd al willen weten wat diabetes type 1 precies inhoudt? Of hoe je diabetes type 1 krijgt en waarom? En misschien vraag je je wel af welke behandelingen er allemaal al bestaan voor type 1. Nou, al…