Diabetes type 2
De kans is aanwezig dat je in het dagelijkse leven wel eens contact met een diabetespatiënt hebt gehad. Diabetes is namelijk een aandoening die in redelijk grote mate in Nederland voorkomt. Gelukkig is diabetes, in de basis, niet levensbedreigend. Het is zelfs mogelijk om heel oud te worden met diabetes. De recentste cijfers wijzen uit dat er in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen met diabetes leven. Volgens dezelfde cijfers blijkt dat ongeveer een kwart hiervan niet eens op de hoogte is dat ze diabetes hebben. Er leven dus veel Nederlanders met diabetes, terwijl ze dat zelf niet eens weten. Dit geeft des te meer aan dat het zeker mogelijk is om met diabetes te leven. Als je je in diabetes verdiept, kom je er achter dat er meerdere varianten van diabetes zijn. Wellicht heb je wel eens van de termen diabetes type 1 en diabetes type 2 gehoord. Deze twee varianten komen in principe het meeste voor in Nederland. Beide varianten hebben hun eigen kenmerken, oorzaken en hun eigen symptomen.
Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 staat in de volksmond ook wel bekend als ouderdomsdiabetes. Oftewel; diabetes die veelvuldig bij oudere mensen voorkomt. Sterker nog; enige tijd geleden heette diabetes type 2 zelfs nog ouderdomssuiker! Het is echter niet zo dat alleen oude mensen hier last van hebben. Ook jonge(re) mensen kunnen namelijk last krijgen van deze variant van diabetes. Als we naar het menselijk lichaam kijken, zien we vele soorten hormonen. Deze hormonen vormen samen de hormoonhuishouding in het menselijk lichaam. De kans is aanwezig dat één van de hormonen niet goed werkt, waardoor de gehele hormoonhuishouding op tilt slaat. Bij diabetes type 2 zijn er problemen met de insuline. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het in balans houden van de bloedsuikerspiegel. Het gevolg hiervan is dat er te veel suiker in het bloed aanwezig blijft. Als je last hebt van diabetes type 2, is de bloedsuikerspiegel dus meestal (veel) te hoog. Dit kan, op den duur, flinke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is op zo'n moment dan ook prettig als je op de hoogte bent van het feit dat je diabetes hebt ;). Helaas zijn er veel mensen die in Nederland wonen, diabetes type 2 hebben én daar niet op de hoogte van zijn. Het is op meerdere manieren mogelijk om diabetes type 2 te ‘krijgen’. Er zijn namelijk meerdere oorzaken die kunnen leiden tot het ontwikkelen van diabetes type 2.
Oorzaken van diabetes type 2
Om te beginnen is het soms hele dikke pech en kan bij sommige mensen niet duidelijk worden gevonden waar de diabetes type 2 vandaan komt. De oorzaak daarbij is namelijk volledig onbekend. Het is dan ook noodzakelijk dat men veel onderzoek blijft doen naar deze vorm van diabetes. Diabetes is een behoorlijk veelvoorkomende aandoening en daardoor is het zeer vervelend dat soms de oorzaak niet gevonden kan worden. Maar, er zijn wel meerdere oorzaken die de kans op diabetes type 2 vergroten. We hebben het hierbij onder andere over te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken, ouder worden en erfelijkheid. Zoals je kunt zien, zijn de oorzaken best wel uiteenlopend. Op veel oorzaken heb je wél invloed. Denk hierbij aan te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten en roken. Het betekent dus dat als je 'pas' 20 bent maar wel al te lang te zwaar, je al een verhoogde kans hebt om diabetes type 2 te krijgen! Ons advies is dan ook om veel te bewegen, gezond te eten en de sigaretten aan de kant te leggen/te houden.
Op andere oorzaken heb je echter géén enkele invloed. We hebben het hierbij over het ouderdomsproces en erfelijkheid. Naarmate je ouder wordt, is de kans groter dat je last van diabetes type 2 krijgt. Dit heeft met name te maken met de verandering in de hormoonhuishouding. Die verandering vindt plaats op het moment dat je ouder wordt. Naarmate je ouder wordt, wordt de kans ook groter dat er iets misgaat bij het maken of uitscheiden van het insulinehormoon. Helaas is er ook niks te doen aan de erfelijkheid. Als bijvoorbeeld je ouders en je overgrootouders diabetes type 2 hebben, is de kans aanwezig dat jij daar ook last van gaat krijgen.
De symptomen van diabetes type 2
Heb je enig idee wat de symptomen van diabetes type 2 zijn? Nou, de meest voorkomende staan hieronder:
- Vaak dorst hebben en veel moeten plassen
- Veel moe zijn
- Last van je ogen hebben, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
- Slecht genezende wondjes
- Kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
- Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
Bovenstaande lijst vormt zo ongeveer de totale lijst van diabetes type 2 symptomen. De kans is aanwezig dat je niet van alle symptomen last hebt; dit verschilt namelijk van persoon tot persoon. Mocht je last hebben van één of meerdere symptomen, is het aan te raden om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Er zijn namelijk meerdere behandelingen mogelijk voor diabetes type 2.
De behandelingen bij diabetes type 2
Bij diabetes type 2 is het voornamelijk belangrijk om gezond te leven. Dat is dan ook dé behandelmanier. Zorg dat je voldoende beweegt, dat je gezond eet en stop definitief met roken. Daarnaast is het mogelijk om insuline bij jezelf te injecteren; hierdoor is het mogelijk om de bloedsuikerspiegel meer onder controle te houden. Als je last van diabetes type 2 hebt, is het ook mogelijk om medicijnen te slikken voor je bloedsuiker, bloeddruk en voor je cholesterol. Het is in ieder geval goed mogelijk om met diabetes type 2 te leven. Daarbij is het belangrijk om te weten dat diabetes type 2 als ouderdomssuikerziekte bestempeld wordt, maar dat je ook op jonge leeftijd last van diabetes type 2 kunt krijgen. In dit artikel heb je in ieder geval alles over diabetes type 2 kunnen lezen. Je bent nu op de hoogte van de symptomen, de oorzaken en de mogelijke behandelingen.