Gezond eten bij prediabetes kan helpen

De voorfase van diabetes, prediabetes

Heb je het gevoel dat je last van diabetes hebt? In Nederland hebben ruim 800.000 mensen last van deze ziekte. De kans dat jij diabetes hebt (of krijgt), is dus ook aanwezig. Als je diabetes krijgt, zul je allereerst te maken krijgen met een voorfase van diabetes. Deze voorfase wordt ook wel aangeduid met de term 'prediabetes'. In deze voorfase van diabetes ga je de eerste bekende symptomen ervaren die specifiek bij diabetes horen. Over welke symptomen we het hier precies hebben? Dat lees je hieronder.

Wat is prediabetes?

Prediabetes is in feite de voorfase voor diabetes type 2. In deze voorfase heeft je lichaam al moeite met reageren op insuline. Het gevolg hiervan is dat de verwerking van de suikers in het bloed op een slechtere manier gaat. Als we naar de prediabetes-waarden van de bloedsuikers kijken, zien we dat de bloedsuikerwaarden iets verhoogd zijn. Deze waarden zijn echter nog niet op het niveau van de 'echte' diabetespatiënt. In deze fase kan je al last van je hart- en bloedvaten en ogen krijgen. Als we naar de symptomen kijken die voorkomen in het voorstadium van diabetes type 2, zien we met name de volgende symptomen terugkomen:

  • Jeuk
  • Wondjes die slecht genezen
  • Wazig zicht
  • Vermoeid gevoel
  • Veel moeten plassen
  • Vaak het gevoel van dorst

Mocht jij één of meerdere van deze symptomen nou herkennen, dan is het wellicht raadzaam om even aan de bel te trekken bij je huisarts. Waarom? Dat lees je hieronder!

Prediabetes behandeling

Als je eenmaal in de prediabetes fase aangekomen bent, is het nog mogelijk om in te grijpen. Door tijdig in te grijpen met behulp van drastische leefstijlverandering en soms ook medicatie, kan je de prediabetes misschien nog terugdraaien. Als je je echter niet bewust bent van de symptomen die je hebt, is het goed mogelijk dat de diabetes type 2 doorzet. De behandeling tegen prediabetes draait eigenlijk maar om een paar dingen: gezonder leven, gezonder eten, voldoende bewegen en die overtollige kilo’s kwijtraken. Als je deze gezonde manier van leven kunt blijven vasthouden, kunnen de bloedsuikerwaarden weer terugkeren naar het normale niveau. In het voorstadium van diabetes zijn dan ook bepaalde risicofactoren die een rol spelen. Hierbij hebben we het onder andere over overgewicht, te weinig beweging, ongezonde voeding, roken, erfelijke factoren, ouderdom en zwangerschap.

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

Vrouw met lada diabetes pakt groente

LADA diabetes

De kans is zeer zeker aanwezig dat je iemand kent die last heeft van (een vorm van) diabetes. Het is namelijk een best veelvoorkomende ziekte. Er is alleen ook een behoorlijk grote kans dat je van…

bloedsuiker van jong kind met diabetes type 1 wordt gemeten

Diabetes type 1

Altijd al willen weten wat diabetes type 1 precies inhoudt? Of hoe je diabetes type 1 krijgt en waarom? En misschien vraag je je wel af welke behandelingen er allemaal al bestaan voor type 1. Nou, al…