Diabetes type 3c bij alvleesklieronsteking
Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Het is namelijk ook een variant van diabetes, maar dan veel minder bekend dan bijvoorbeeld diabetes type 1. Eigenlijk hoor je met name verhalen omtrent diabetes type 1 en diabetes type 2.
Wat is diabetes type 3c?
Zoals je wellicht inmiddels al eerder hebt gelezen, wordt insuline aangemaakt in de alvleesklier. Het is echter altijd mogelijk dat in de alvleesklier iets beschadigd raakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ontsteking of door een operatie. Als er sprake is van een verminderde aanmaak van insuline door een beschadiging aan de alvleesklier, dan hebben we het over diabetes type 3c. Deze variant van diabetes wordt dan ook wel eens alvleesklier diabetes genoemd. In de praktijk blijkt dat sommige mensen diabetes type 3c hebben, terwijl zij gediagnosticeerd zijn met diabetes type 2. Deze varianten worden nog wel eens door elkaar gehaald, omdat diabetes type 3c veel minder voorkomt dan diabetes type 2.
Oorzaak van diabetes type 3c
Je kunt dus alleen last van diabetes type 3c krijgen als de alvleesklier beschadigd is. De alvleesklier kan tijdens een operatie beschadigd raken, maar er kan ook sprake zijn van een ontsteking. Door een dergelijke ontsteking is het ook mogelijk dat de alvleesklier beschadigd raakt.
Symptomen van diabetes type 3c
In het menselijk lichaam is een belangrijke werking voor de alvleesklier weggelegd. Dit lichaamsdeel is namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de aanmaak van verteringssappen voor in de darmen maar ook voor de aanmaak van insuline. De alvleesklier moet insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel te regelen. De symptomen van diabetes type 3c zijn dan ook onder andere een wisselende bloedsuikerspiegel en moeite om voedsel goed te verteren. Ook kan de alvleesklier problemen hebben om andere hormonen te produceren.
Behandeling van diabetes type 3c
Je kan deze vorm van diabetes gelukkig met behulp van tabletten of insuline behandelen. Het doel van deze medicatie is om de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden. Voor het menselijk lichaam is het namelijk schadelijk als de bloedsuikerspiegel veel schommelt en onder of boven bepaalde waarden terecht komt.