Vrouw met lada diabetes pakt groente

LADA diabetes

De kans is zeer zeker aanwezig dat je iemand kent die last heeft van (een vorm van) diabetes. Het is namelijk een best veelvoorkomende ziekte. Er is alleen ook een behoorlijk grote kans dat je van een ander niet eens weet dat diegene aan diabetes lijdt. Dat heeft te maken met het feit dat veel diabetespatiënten niet eens weten dat ze aan diabetes lijden. Deze ziekte wordt dan door de arts niet benoemd, door de patiënt zelf niet herkend of de patiënt verwart diabetes met een andere aandoening. Hoe dan ook blijkt in de praktijk dat er alsnog veel Nederlanders zijn die last van diabetes hebben. Deze mensen hebben dan meestal diabetes type 1 of diabetes type 2. Dit zijn namelijk de meest voorkomende en dus bekendste varianten. Het is daarbij niet gek dat beide varianten een andere benaming hebben. Deze twee varianten hebben namelijk andere symptomen, oorzaken, kenmerken en andere gevolgen. Als we naar diabetes type 1 kijken, zien we dat hier ook weer onderscheid tussen verschillende varianten gemaakt wordt. De variant waar wij het over gaan hebben in dit artikel is diabetes type LADA.

Wat is LADA diabetes?

De letters LADA staan voor een Engelse afkorting. In het Engels betekent dit namelijk ‘Latent Auto-immune Diabetes in Adults’. Deze variant van diabetes kan behoorlijk verwarrend zijn. Mede daarom hebben wij dit (uitgebreide) artikel geschreven. Aan het begin van diabetes type LADA lijkt het namelijk precies op diabetes type 2. Het gevolg is dan ook dat veel mensen de diagnose ‘diabetes type 2’ krijgen. In de praktijk blijkt echter dat diabetes type LADA een 'langzame' vorm van diabetes type 1 is. Als we naar de medische achtergrond van LADA-diabetes kijken, zien we het volgende terugkomen: je hebt continue een groter wordend gebrek aan insuline.

Oorzaken van LADA diabetes

Eigenlijk zijn de oorzaken van LADA diabetes te vergelijken met de oorzaken van diabetes type 1 en type 2. Het is namelijk bekend dat je lichaam zelf de cellen (bij type 1 allemaal, bij type 2 sommige) kapotmaken die insuline aanmaken. Het gevolg hiervan is dat er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is, waardoor de bloedsuikerspiegel behoorlijk kan gaan schommelen. Hoe dit allemaal begint? Doordat het eigen afweersysteem zich tegen de eilandjes van Langerhans gaat keren.

Symptomen LADA diabetes

Ken jij al een aantal van de symptomen van diabetes type LADA? Wij vinden het belangrijk dat je bekend bent met enkele symptomen. Daardoor is het uiteindelijk ook een stuk makkelijk om actie te ondernemen, mocht er ooit een noodsituatie in je dagelijkse leven ontstaan.

  • Zwakte en vermoeidheid
  • Koorts, duizeligheid
  • Verhoogde bloedglucosewaarden
  • Aanzienlijk gewichtsverlies
  • Flinke dorst en veel moeten plassen

Behandeling bij LADA diabetes

In feite kan LADA-diabetes op dezelfde manier als diabetes type 1 en 2 behandeld worden. Het gaat er bij LADA-diabetes namelijk ook om dat het lichaam insuline nodig heeft. Dit kan men oplossen door simpelweg insuline te spuiten. Het is echter kenmerkend bij LADA-diabetes dat het een ‘trage’ aandoening is. Je hebt hierdoor niet direct in de gaten dat je last van diabetes hebt. Daarnaast zal het eerst worden herkend als type 2, waarna de behandeling niet goed zal werken. Als we naar de behandeling van LADA-diabetes kijken, zien we dat het belangrijk is om insuline in te spuiten in tegenstelling tot de medicatie voor type 2. Hierbij is het belangrijk om het ziekteproces goed in de gaten te houden. Sommige patiënten hebben namelijk al in een zeer kort tijdsbestek behoefte aan insuline-injecties. Mocht je daarom één of meerdere symptomen herkennen, is een bezoekje aan de huisarts wellicht aan te raden.

Zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes bezoekt arts

Zwangerschapsdiabetes

Volgens velen is niks zo mooi als het krijgen van een kindje. Jou kindje is in feite jouw nalatenschap aan de wereld, kinderen zijn je alles en een kind is verantwoordelijk voor het geluk in je…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

Baby met neonatale diabetes slaapt

Neonatale diabetes

De afgelopen jaren is het voedingspatroon van veel Nederlanders nogal vaak in het nieuws geweest. Er wordt veel nadruk gelegd op dat we met z'n allen gezonder moeten gaan eten.