Meisje met mody prikt voor bloedsuiker

Mody diabetes

Diabetes is een aandoening waar ontzettend veel Nederlanders last van hebben of in welke vorm dan ook mee te maken krijgen. Zo zal het regelmatig voorkomen dat er iemand in je omgeving is die diabetes heeft. In de wereld van diabetes zijn meerdere types van diabetes te onderscheiden. Een van de zeldzame varianten is diabetes type MODY. MODY staat voor Maturity Onset Diabetes of the Young. Dit is een erfelijke vorm van diabetes die meestal pas op een latere leeftijd aan het licht komt. Meestal heeft één van de ouders of grootouders van de persoon het ook. Het wordt 'monogenetisch' overgeërfd op de ander; dit houdt in dat het foutje maar op één stukje van één gen bij één ouder of grootouder overgedragen wordt.

In veel gevallen wordt diabetes al in de eerste levensjaren geconstateerd. Bij Mody diabetes ligt dat dus anders. Deze vorm is meestal te diagnosticeren tussen het 10e en 25e levensjaar. In sommige gevallen wordt deze variant zelfs pas ná het 25e levensjaar ontdekt.

Binnen Mody diabetes bestaan ook weer een aantal verschillende varianten. De daadwerkelijke variant is bepalend voor het soort medicatie dat je gaat krijgen. Hierbij kan gekozen worden voor het slikken van tabletten, volgen van bepaalde voedingsadviezen, niks doen of insuline spuiten. Over de verschillende behandelingen kan je later in dit artikel meer lezen.

Verschillende varianten

Van Mody diabetes bestaan zeven verschillende vormen, waarbij in Europa Mody 3 diabetes het meest voorkomt. Andere vormen zijn bijvoorbeeld mody 2, mody 1 en mody 5 diabetes. Er bestaan nóg zeldzamere vormen van Mody, welke wij dus even links hebben laten liggen. Ongeveer 1 tot 5% van alle diabetespatiënten heeft last van type Mody, vaak zonder dat ze dit weten. Naar verwachting gaat het in Nederland om ongeveer 20.000 mensen die aan diabetes type Mody lijden.

In het geval van Mody 5 heb je, naast de diabetes, vaak ook last van afwijkingen aan het geslachtsdeel of last van cysten (een soort holte in je lichaam waar vloeistof, pus of andere dingen in kunnen zitten). Deze cysten bevinden zich met name in de nieren.

Bij Mody 2 diabetes heb je vaak weinig tot geen klachten. In dit geval wordt de diabetes vaak bij toeval ontdekt, aangezien de glucosewaarden van het bloed nét iets te hoog zijn.

Tot slot heb je bij Mody 1 en Mody 3 diabetes last van hoge bloedglucosewaarden. Dit is vaak te merken aan een bovengemiddelde dorst. Daardoor moet je ook vaker dan normaal naar de wc om te plassen. Omdat dit ontzettend lijkt op de 'normale' diabetes type 1, wordt deze nog regelmatig verward zoals je je kunt voorstellen.

Wat zijn de Mody diabetes symptomen?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat er nogal verschil bestaat tussen de verschillende Mody diabetes aandoeningen. Het kan hierdoor ook lastig zijn om Mody diabetes op te sporen. Eén van de symptomen is bijvoorbeeld dat de alvleesklier te weinig insuline aan maakt. Maar dat is bij andere types van diabetes ook het geval.
Heb je diabetes mellitus én een BMI lager dan 25? En komen onderstaande voorwaarden je bekend voor? Dan is het mogelijk dat jij een vorm van diabetes type Mody hebt. Lees hieronder de andere voorwaarden voor type Mody:

  • Als er geen auto-antistoffen in het lichaam aanwezig zijn
  • Als je een familielid hebt die jonger dan 25 jaar was bij de diagnose van diabetes
  • Als er meerdere personen in jouw familie diabetes hebben

Het is bij deze vorm van diabetes dus vaak de combinatie van verschillende factoren waardoor de diagnose goed gesteld wordt. Het lastige is dat de symptomen van Mody diabetes regelmatig met diabetes type 1 en type 2 verward worden, en maar in een enkel geval de goede diagnose gesteld wordt. Al helemaal omdat het zo'n zeldzame vorm van diabetes is. Heb jij nou diabetes type Mody? Dan kun je wel stellen; jij bent heel speciaal!

Vrouw met diabetes insipidus moet vaak plassen en naar de wc

Diabetes insipidus

In tegenstelling tot alle andere varianten heeft diabetes insipidus eigenlijk niets met de alvleesklier te maken. Het heeft namelijk alles te maken met de nieren, hormonen en de waterhuishouding van…

gehoorapparaat bij vrouw op leeftijd met MIDD

MIDD

Heel veel mensen kennen 'suikerziekte' als diabetes type 1 of type 2. Maar behalve deze types van diabetes zijn er nog veel meer. In dit artikel kan je lezen over de veel zeldzamere variant diabetes…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…