Baby met neonatale diabetes slaapt

Neonatale diabetes

De afgelopen jaren is het voedingspatroon van veel Nederlanders nogal vaak in het nieuws geweest. Er wordt veel nadruk gelegd op dat we met z'n allen gezonder moeten gaan eten. Over het algemeen worden etenswaren met veel (snelle) suikers altijd als 'ongezond' bestempeld. Voor mensen met diabetes is het eten van suikerrijke producten ook niet altijd even verstandig. Dit zijn over het algemeen de voedsingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel lekker kunnen ontregelen. Voor diabetespatiënten is het dan ook nodig om altijd op te letten wat je eet en drinkt. Dat begint helaas soms al op zéér jonge leeftijd. Zo bestaat zelfs de kans dat je geboren wordt als klein baby'tje met diabetes. Deze vorm van diabetes wordt ook wel aangeduid met de term 'neonatale diabetes'. Bij neonatale diabetes is de baby niet in staat om voldoende insuline te produceren. Overigens is dit een behoorlijk zeldzame variant van diabetes. Het komt namelijk maar bij één op 100.000 tot 500.000 baby’s voor.

De oorzaak van neonatale diabetes

De oorzaak van neonatale diabetes is relatief makkelijk terug te vinden. Het kan namelijk ten eerste een erfelijke afwijking zijn. Als je vader of moeder een afwijkend gen hebben, is de kans aanwezig dat de baby last van neonatale diabetes heeft. Dit gen uit zich echter niet altijd; pas op het moment dat de baby te weinig insuline kan produceren komt het meestal naar voren. Dit kan dus al bij de geboorte zo zijn, maar ook pas op het moment dat de baby een paar maanden oud is.

Daarnaast kan het gewoon flinke pech zijn en iets foutgaan in het heeele prille stadium van de zwangerschap. Wanneer het kindje nog maar uit een paar cellen bestaat, kan een foutje ontstaan in de celdeling en iets misgaan in de ontwikkeling van de eilandjes van Langerhans. Hierdoor zal de baby na de geboorte weinig tot geen insuline aanmaken en zal de neonatale diabetes bij de baby tot uiting komen.

De symptomen van neonatale diabetes

Bij neonatale diabetes is er sprake van enkele veelvoorkomende symptomen. In onderstaande lijst kan je de meest voorkomende symptomen van diabetes bij een baby terugvinden:

  • Uitdroging
  • Bovengemiddeld veel dorst (waarschijnlijk merk je het aan heel veel huilen en snel drinken)
  • Vaak moeten plassen (betekent dus veel natte luiers)

Daarnaast kunnen er ook nog zichtbare afwijkingen zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de baby (veel) kleiner is dan hij of zij zou moeten zijn. Dit kan komen doordat er te weinig insuline aanwezig is in het lijfje van de baby, waardoor het niet genoeg bouwstoffen kan benutten. Al met al draait het met name om de hoge bloedsuikerspiegel van de baby en de bijbehorende symptomen. Mocht je deze symptomen herkennen bij je eigen kindje, is een afspraak bij de huisarts of het consultatiebureau zeker noodzakelijk!

De behandeling van neonatale diabetes

Door de jaren heen is er steeds meer bekend (geworden) over neonatale diabetes. Deze variant van diabetes is redelijk zeldzaam, maar er is wel voldoende informatie over bekend. Het is mogelijk om deze vorm van diabetes te behandelen. Daarbij kan een arts voor bijvoorbeeld glyburide kiezen. Dit is een bepaalde soort medicatie waarmee de symptomen van neonatale diabetes ingeperkt kunnen worden. Het behandelen van neonatale diabetes is een langdurig proces, maar het is zeker te behandelen. Als jouw kindje met neonatale diabetes geboren wordt, zal het een kwestie van veel geduld en doorzettingsvermogen zijn. Wij wensen je dan ook al het geluk en sterkte toe!

bloedsuiker van jong kind met diabetes type 1 wordt gemeten

Diabetes type 1

Altijd al willen weten wat diabetes type 1 precies inhoudt? Of hoe je diabetes type 1 krijgt en waarom? En misschien vraag je je wel af welke behandelingen er allemaal al bestaan voor type 1. Nou, al…

Vrouw met diabetes type 2 ouderdomssuiker verzorgt door hulp

Diabetes type 2

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als 'ouderdomssuiker'. Helaas ligt de gemiddelde leeftijd van mensen met diabetes type 2 tegenwoordig steeds lager. Ben je benieuwd naar hoe het allemaal in…

Vrouw met lada diabetes pakt groente

LADA diabetes

De kans is zeer zeker aanwezig dat je iemand kent die last heeft van (een vorm van) diabetes. Het is namelijk een best veelvoorkomende ziekte. Er is alleen ook een behoorlijk grote kans dat je van…