Zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes bezoekt arts

Zwangerschapsdiabetes

Volgens velen is niks zo mooi als het krijgen van een kindje. Jou kindje is in feite jouw nalatenschap aan de wereld, kinderen zijn je alles en een kind is verantwoordelijk voor het geluk in je leven. Uiteraard komt een kind niet zomaar ter wereld. De vrouw moet de baby 9 maanden lang dragen, waarbij de kans op complicaties altijd aanwezig is. Gelukkig hebben we in Nederland de beschikking over een heel goed geregelde zorgstaat. In weinig andere landen zijn de artsen/ziekenhuizen zo goed als in ons land. Dat is absoluut iets waar we vaker bij stil mogen staan. Mocht jij of een familielid namelijk (ooit) gezondheidsproblemen krijgen, kan je altijd op goede zorg rekenen. Dat is het geval bij alle soorten aandoeningen. Een aandoening waar je niet vaak wat over hoort, is zwangerschapsdiabetes. Deze aandoening wordt ook wel eens aangeduid met de term 'zwangerschapssuiker' of 'diabetes gravidarum' (vertaald vanuit het Latijn: diabetes van zwangeren). Zwangerschapssuikerziekte is een vorm van suikerziekte die alleen bij zwangere vrouwen voorkomt. In dit artikel vertellen we jou graag alles over zwangerschapsdiabetes. Het is namelijk erg belangrijk om zwangerschapssuikerziekte te kunnen herkennen. Zwangerschapsdiabetes wordt als behoorlijk vervelend ervaren (niet geheel onlogisch natuurlijk). Mede daarom hebben we uitgebreid geschreven over de mogelijkheden om zwangerschapsdiabetes te kunnen voorkomen. Wel is het belangrijk om te weten dat je soms extreme pech hebt en het niet te voorkomen is. Uiteraard hebben we ook een uitgebreide paragraaf over de kenmerken van zwangerschapsdiabetes geschreven. Maar, we beginnen eerst met te kijken naar de oorzaak van zwangerschapsdiabetes.

De oorzaak van zwangerschapsdiabetes

We kunnen zwangerschapsdiabetes het beste omschrijven als een 'tijdelijke' variant van diabetes. Het is namelijk alleen mogelijk om zwangerschapsdiabetes te krijgen tussen de 24e en 28e week van je zwangerschap. Nadat je bevallen bent, verdwijnt de zwangerschapsdiabetes vrijwel altijd weer. De oorzaak van zwangerschapsdiabetes valt dan ook altijd te herleiden naar een zwangerschap. Als je niet zwanger bent, kan je simpelweg geen zwangerschapsdiabetes krijgen. Tijdens een zwangerschap is de hormoonhuishouding heel anders geregeld. Je lichaam maakt zwangerschapshormonen aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk iets anders functioneert. Dat heeft onder andere betrekking op de aanmaak en verwerking van insuline. Zoals je weet, staat insuline in nauw verband met diabetes. Insuline is namelijk verantwoordelijk voor het in balans houden van de bloedsuikerspiegel. Als je last hebt van zwangerschapsdiabetes, maakt het lichaam te weinig insuline aan. Het gevolg hiervan is dat er teveel suiker in het bloed achterblijft. Als je bevallen bent, verandert de hormoonhuishouding in je lichaam weer. De hormoonhuishouding wordt dan weer zoals deze eigenlijk hoort te zijn. Op die manier ben je, na de zwangerschap, ook vrijwel direct van de zwangerschapsdiabetes af.

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Nu je weet hoe je zwangerschapsdiabetes kunt krijgen, is het ook belangrijk om naar de symptomen van zwangerschapsdiabetes te kijken. Eén van de symptomen die je het meeste merkt, is extreme dorst. Als je bekend bent met zwangerschapsdiabetes, heb je eigenlijk de hele dag door een behoorlijke dorst. Doordat je meer dorst hebt, ga je automatisch veel meer drinken dan normaal. Het gevolg is dat je ook veel vaker moet plassen. Alleen is het zo dat je tijdens je zwangerschap sowieso al vaker moet plassen, omdat de baby op de blaas ligt te drukken. Hierdoor blijkt helaas vaak genoeg dat vrouwen niet eens merken dat ze zwangerschapsdiabetes hebben. De symptomen zijn niet altijd te merken. Dat is dan ook één van de redenen waarom zwangerschapsdiabetes behoorlijk gevaarlijk kan zijn. Deze variant van diabetes brengt namelijk meerdere risico’s met zich mee.

De risico’s van zwangerschapsdiabetes

Als je bekend bent met zwangerschapsdiabetes, is het kind vaak een stuk groter. Dit komt doordat de bloedsuikerspiegel van de moeder altijd hoger is dan die van een normale zwangere vrouw. Omdat het kindje zijn of haar voeding via de voedingsstofuitwisseling in de navelstreng krijgt, zal het ook meer suiker binnenkrijgen en dus meer kunnen groeien. Hierdoor zal de bevalling een stuk zwaarder en gevaarlijker zijn. Tijdens de bevalling is het ook  mogelijk dat de baby een blessure oploopt doordat het in feite te groot is om via de natuurlijke weg geboren te worden. Een ander risico is pas merkbaar op de langere termijn. Zowel de moeder als de baby hebben namelijk een grotere kans op diabetes type 2 later in hun leven. Het is dan ook belangrijk om hier heel goed op te blijven letten. Mocht je in de loop der jaren merken dat je last van bepaalde symptomen krijgt die passen bij diabetes type 2, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Zoals de meesten wel zullen begrijpen is het natuurlijk altijd belangrijk om hier op tijd achter te komen en de behandeling te starten.

Er bestaan meerdere situaties waarin je een vergrote kans op zwangerschapsdiabetes hebt. Wij hebben een aantal van de belangrijkste risicofactoren hieronder op een rijtje gezet:

  • Als de moeder veel te zwaar is (BMI van 30 of meer)
  • Als de moeder eerder een miskraam heeft doorgemaakt
  • Als de moeder eerder een baby van meer dan 4,5 kilo heeft gekregen
  • Als de moeder eerder al zwangerschapsdiabetes heeft gehad
  • Als in de familie (vader, moeder, broer of zus) reeds diabetes type 2 aanwezig is
  • Als het cholesterolgehalte of de bloedsuikerspiegel van de moeder te hoog is
  • Als de moeder van Turkse, Marokkaanse of Hindoestaanse afkomst is (helaas komt het bij deze mensen vaker voor)

Behandeling van zwangerschapsdiabetes

Bovenstaande lijst met risicofactoren is een lijst die echt wel belangrijk is om in de gaten te houden. Deze risicofactoren kunnen namelijk al in een vroeg stadium van de zwangerschap wijzen op de eventuele komst van zwangerschapsdiabetes. Als je gediagnosticeerd bent met zwangerschapsdiabetes, heb je nog één klein ‘voordeel’. Je weet tenslotte al dat je na de bevalling af bent van deze variant van diabetes. Helaas lopen zowel moeder als het kindje op de lange termijn dus meer risico op diabetes type 2. Een speciale behandeling voor zwangerschapsdiabetes is dan ook niet echt aan de orde. Meestal krijg je medicatie waardoor je lichaam weer gevoelige wordt voor insuline, en soms moet je insuline spuiten met een insulinepen. Het belangrijkste is om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Bovendien geldt ook hierbij dat het erg belangrijk is om een gezonde leefstijl te ontwikkelen (dat is niet alleen goed voor jou maar ook voor je kindje!). Bij de diagnose van zwangerschapsdiabetes horen ook bloedonderzoeken. Deze bloedonderzoeken vinden plaats in de 24e tot 28e week van de zwangerschap. Hierbij wordt gemeten of de bloedsuikerspiegel normaal is of dat deze te hoog is. Indien je bij een eerdere zwangerschap al zwangerschapsdiabetes hebt gehad, krijg je deze test meestal al wat eerder in de zwangerschap. In dat geval vindt de test plaats rond de 17e week van de zwangerschap.

Een korte samenvatting van het lange verhaal; deze vorm van diabetes is alleen van toepassing bij een zwangerschap. Na de zwangerschap is deze diabetes meestal wel gelijk weg maar heb je later grotere kans op diabetes type 2. Deze risico’s zijn enigszins te beperken door gezond te leven. Beweeg voldoende en zorg voor een gezond en afwisselend voedingspatroon!

Baby met neonatale diabetes slaapt

Neonatale diabetes

De afgelopen jaren is het voedingspatroon van veel Nederlanders nogal vaak in het nieuws geweest. Er wordt veel nadruk gelegd op dat we met z'n allen gezonder moeten gaan eten.

Vrouw met diabetes type 3c drinkt thee

Diabetes type 3c

Heb jij wel eens van diabetes type 3c gehoord? Wij hebben speciaal over deze vrij onbekende variant wat informatie verzameld, zoals wat het inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je type 3c precies…

Vrouw met diabetes insipidus moet vaak plassen en naar de wc

Diabetes insipidus

In tegenstelling tot alle andere varianten heeft diabetes insipidus eigenlijk niets met de alvleesklier te maken. Het heeft namelijk alles te maken met de nieren, hormonen en de waterhuishouding van…